24.3.15

ΥΠΟΙΚ: Θα καταθέσουμε πειστικές μεταρρυθμίσεις...


Το αργότερο έως την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθεί στο Eurogroup η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των χρημάτων που θα καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες ρευστότητας του Δημοσίου.
Σύμφωνα με...
πληροφορίες η προεργασία που γίνεται από την ελληνική πλευρά είναι συστηματική και τα μέτρα που θα προταθούν θα είναι πειστικά. Πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνει με νόημα «οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πειστικές».

Το στίγμα για λήψη περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων έδωσε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπου είπε με νόημα ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τα θετικά που έγιναν την τελευταία 5ετία καθώς και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει ήδη να εξετάζουν τα σενάρια μέτρων για την τόνωση των φορολογικών εσόδων και την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του φετινού προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν έχει ακόμη μετρηθεί καθώς δεν έχει καθοριστεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος μετά την εγκατάλειψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Τόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επεξεργάζονται τις προτάσεις του ελληνικού μεταρρυθμιστικού πακέτου, που θα ικανοποιεί όπως διαφαίνεται πολλά από τα αιτήματα που το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ έχουν στο παρελθόν χαρακτηρίσει ως προαπαιτούμενα.

Όπως αναφέρει το capital.gr, οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν:

-αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, όπως είναι η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των τσιγάρων, των οινοπνευματωδών ποτών και των καυσίμων. Μάλιστα, εφόσον υλοποιηθεί η κυβερνητική πρόθεση για σπάσιμο της εξίσωσης στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα μειωθεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης μπορεί να έρθει νωρίτερα.

-αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Στο τραπέζι βρίσκεται η εξαίρεση των κοσμοπολίτικων νησιών των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών καθώς και η υπαγωγή των ξενοδοχείων από το υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% στον μειωμένο συντελεστή 13% (μέτρο το οποίο περιλαμβανόταν και στο email Χαρδούβελη).

-θέσπιση εισπρακτικών ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση αδήλωτου εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παροχή της δυνατότητας να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για ρύθμιση «οικιοθελούς συμμόρφωσης» με την οποία οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κατ’ αποκοπήν φόρο 15% ή 20% επί του ποσού που θα νομιμοποιούν.

-ουσιαστική διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015. Το βασικό σενάριο προβλέπει αλλαγή του ονόματος του φόρου και μερικά μερεμέτια, όπως η παροχή απαλλαγής για ορισμένο αριθμό τετραγωνικών της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων. Ο στόχος για την είσπραξη ενός ποσού στην περιοχή των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δύσκολα θα αλλάξει.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο, υποστήριξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα “προαπαιτούμενα” που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι επιτυγχάνουν αποτελέσματα ισοδύναμα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα συνεχιστεί.

Το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια μακροσκελής λίστα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθύμισαν οι αξιωματούχοι. «Χρειάζεται να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να ληφθούν — είτε πρέπει να εγκαταλειφθούν, ή πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν 4 δισ. Ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ακόμη ένα σημείο τριβής: η Ε.Ε. έχει εκφράσει ανησυχίες για τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θέλει να συνδεθούν οι απολαβές με το μέγεθος των εισφορών.
Βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς. Αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων για πολλούς Έλληνες.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: