31.3.15

Bloomberg: «Γιατί η Μέρκελ δεν ανοίγει το πορτοφόλι;»...


"Ακόμη και με δωρεάν χρήμα, η Μέρκελ παραμένει διστακτική να δαπανήσει", τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο φιλοξενεί απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η Γερμανία δεν...
συμβάλει όσο θα μπορούσε στην αύξηση των επιπέδων ζήτησης στην ζώνη του ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει πως ενώ η Γερμανία πλέον πληρώνει μόλις 0,2% για να δανειστεί για μία δεκαετία, οι δημόσιες επενδύσεις της ως ποσοστό επί των γερμανικών κρατικών δαπανών έχουν μειωθεί σε επίπεδο λίγο υψηλότερο από το 10% (από το 14% στις αρχές της δεκαετίας του 1990).

Το δημοσίευμα επικαλείται μελέτες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που δείχνουν μία σταθερή υποχώρηση στην ποιότητα των γερμανικών υποδομών κατά την τελευταία δεκαετία. Ακόμη, αναφέρεται σε οικονομολόγους του ΔΝΤ που υπολόγισαν πως αύξηση των κρατικών δαπανών στη Γερμανία κατά 0,5% του ΑΕΠ για τέσσερα χρόνια, θα αύξανε το ΑΕΠ της κατά 0,75%. Η δευτερογενής δε επίδραση θα αύξανε την παραγωγή στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά 0,33%.

Ο συντάκτης του Bloomberg διερωτάται «Επομένως γιατί η Μέρκελ δεν ανοίγει το πορτοφόλι;» και αποδίδει τη γερμανική συστολή στο ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει ως στόχο να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως τις εκλογές του 2017, να κρατήσει το χρέος (72% του ΑΕΠ) χαμηλά και να προχωρήσει σε εξοικονόμηση για να αντιμετωπίσει μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν από την γήρανση του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: