31.3.15

Ο άσσος στο μανίκι του Τσίπρα...

Süddeutsche: Ο άσσος στο μανίκι του Τσίπρα
Η γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" του Μονάχου σχολιάζει την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει προκαλέσει δυσφορία στις...
Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

«Αυτό θα πρέπει μάλιστα να αρέσει στον Τσίπρα και να του ενισχύει την πεποίθηση ότι στο πόκερ με τους ευρωπαίους δανειστές διαθέτει άσσο στο μανίκι, του τύπου ‘εάν δεν μας βοηθήσετε εσείς, έχουμε άλλους ισχυρούς φίλους', κι αυτό η Ευρώπη θα το νοιώσει», παρατηρεί η αρθρογράφος. Τα ρωσικά συμφέροντα είναι σαφή και η Μόσχα δεν τα κρύβει. Πολύ θα ήθελε να σπείρει επιπλέον διχόνοια στην ΕΕ για να εξασθενήσει το μέτωπο των κυρώσεων για την ουκρανική κρίση. Μοχλός γι’ αυτό είναι η Αθήνα». 

Σε άλλο σημείο του σχολίου η συντάκτρια αναφέρει το παράδειγμα της Κύπρου. «Από ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, την Κύπρο, που το 2011 πήρε δάνειο ενός δισεκατομμυρίου από τη Μόσχα, η Αθήνα έμαθε πως η Ρωσία ως οικονομικός εταίρος είναι μάλλον... τσιγκούνης και θέτει πιο σκληρές προϋποθέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμη κι αν δεν συνάδει με την ιδεολογία της. Εκείνο πάντως που δεν μπορεί να κάνει είναι για πολιτικούς λόγους να προτιμήσει οποιονδήποτε προσφέρεται να δώσει χρήματα από όπου κι αν προέρχεται. Η Αθήνα δεν θα έκανε σε κανένα καλό, εάν έκοβε τους δεσμούς με την Ευρώπη».

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: