31.3.15

Συναντήσεις για την αλλαγή του χώρου της δίκης των χρυσαυγιτών...


Συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση (στις 9 το πρωί) και  τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη (στις 3 το μεσημέρι) εχει σήμερα αντιπροσωπεία του Δήμου Κορυδαλλού με επικεφαλής το δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη.

Βασικό αίτημα του δήμου είναι...
να αλλάξει έγκαιρα ο χώρος διεξαγωγής της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και να γίνει στο Εφετείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Κορυδαλλού που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας «εκφράστηκε ομόφωνα η θέληση να μην υπάρξει καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της δίκης αλλά να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο εκτός Κορυδαλλού».

Επισημάνθηκαν, επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, «οι κίνδυνοι για την πόλη και ιδιαίτερα για τους χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στις 11 σχολικές μονάδες και στους παιδικούς σταθμούς, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την δικαστική αίθουσα των φυλακών».

«Όπως είναι γνωστό, η δίκη θα κρατήσει πολλούς μήνες και στη διάρκεια της είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιούνται συνεχώς συγκεντρώσεις, αντισυγκεντρώσεις, έλεγχοι για λόγους ασφαλείας και συνεχείς διακοπές της κυκλοφορίας, ενώ ήδη έχουν ορισθεί πανευρωπαϊκές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. 

«Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία. Είναι αδύνατο να λειτουργήσουν» τόνισε στη σύσκεψη ο δήμαρχος Κορυδαλλού, ο οποίος ανέφερε πως η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να διαρκέσει από 15 μήνες έως δύο χρόνια.

Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό σύνθημα «Όχι στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Κορυδαλλό» έξω από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, στην οδό Σολωμού, την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 12.00. 

Με έγγραφο που εστάλη στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης γίνεται γνωστό ότι τη συγκεκριμένη ημέρα «λόγω έκτακτων συνθηκών» θα κλείσουν στις 11.30 το πρωί.

Στην κινητοποίηση αναμένεται να παραβρεθούν οι βουλευτές της Β' Πειραιά (όπως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και από το Ποτάμι που με ερωτήσεις τους έχουν φέρει το θέμα στη Βουλή), ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και φορείς.

Κατά τη σύσκεψη στο δημαρχείο τονίστηκε ότι συνιστά πρόκληση για τα θύματα και τις τοπικές κοινωνίες η δίκη των χρυσαυγιτών να πραγματοποιηθεί στην περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και έγιναν μερικές από τις σοβαρότερες επιθέσεις, όπως στο ΠΑΜΕ και στους αιγύπτιους ψαράδες.

Επίσης εκφράστηκε η άποψη ότι το αίτημα για αλλαγή του χώρου εκδίκασης δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με τυχόν αναβολή της δίκης, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και υπάρχει ενδεχόμενο προφυλακισμένοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση να αποφυλακιστούν λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Αποφασίστηκε ακόμη η δημιουργία κοινού μετώπου κατά της διεξαγωγής της δίκης στον Κορυδαλλό των τεσσάρων δήμων και δημάρχων της Β' Πειραιά, του Κορυδαλλού κ. Κασιμάτη, της Νίκαιας - Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, του Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου και του Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) διοργανώνει την ημέρα που έχει ορισθεί η έναρξη της δίκης, τη Δευτέρα 20 Απριλίου, στις 8.00 το πρωί συγκέντρωση στη διασταύρωση των οδών Γρ. Λαμπράκη και Χρυσ. Σμύρνης (γήπεδο Προοδευτικής) και στη συνέχεια αντιφασιστική πορεία προς τις Φυλακές Κορυδαλλού. Την ίδια ημέρα έχει αποφασιστεί να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για συγκέντρωση υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: