31.3.15

Κρίσιμη η κατάσταση του απεργού πείνας, Κώστα Γουρνά...

Έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατούμενων απεργών πείνας καθώς η υγεία τους επιδεινώνεται επικίνδυνα απευθύνει η ιατρός Λίνα Βεργοπούλου δίνοντας στη δημοσιότητα τη...
σημερινή ιατρική ενημέρωση για τον απεργό πείνας Κώστα Γουρνά.

Σύμφωνα με αυτήν:

«Ο κρατούμενος απεργός πείνας από 02/03/2015, Γουρνάς Κώστας, νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ειδικό θάλαμο νοσηλείας-κελί, στο νοσοκομείο της Λαμίας από 22/03/2015.

Σήμερα διανύει την 30ή μέρα απεργίας. Έχει απολέσει το 18% του αρχικού σωματικού βάρους του και λαμβάνει μόνο νερό από το στόμα. Ο ίδιος αιτιάται για έντονο αίσθημα καταβολής, αδυναμίας και εξάντλησης, παραμένει κλινήρης (η έγερσή του από το κρεβάτι επιδεινώνει δραματικά την αιμοδυναμική του κατάσταση, που ο απεργός πείνας αντιλαμβάνεται με επίταση ζάλης, αστάθεια, και μυϊκή αδυναμία). Αναφέρει επίσης έντονες αρθραλγίες, ενόχληση στη νεφρική χώρα (άμφο), επιγαστραλγία και δυσκολία να κοιμηθεί-ελάχιστος ύπνος κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Η χτεσινή τηλεφωνική ενημέρωσή μου από το διευθυντή της παθολογικής κλινικής, όπου νοσηλεύεται, επιβεβαίωσε την κρισιμότητα της κατάστασής του. Οι τιμές των αποτελεσμάτων από τον εργαστηριακό έλεγχο, η αντικειμενική εξέταση του απεργού και η κλινική του εικόνα, συνηγορούν για επαπειλούμενη απορρύθμιση του οργανισμού με δεδομένο τη συνέχιση της απεργίας πείνας από μέρους του.

Η χωροταξική απομόνωση και ο εγκλεισμός του απεργού υπό τις δεδομένες συνθήκες στο νοσοκομείο της Λαμίας απουσία ηλιακού φωτός 24 ώρες την ημέρα (κελί χωρίς παράθυρο), η έλλειψη συνεύρεσης με οικείους και συνηγόρους (περιορισμένα επισκεπτήρια) επιδεινώνουν το ήδη δύσκολο ψυχολογικό του προφίλ στο οποίο ούτως ή άλλως κάθε απεργός πείνας βρίσκεται λόγω πίεσης και εξάντλησης όσο οι μέρες της ασιτίας αυξάνονται και καθυστερεί η ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Για μία ακόμη φορά, ως γιατρός, θα καλέσω τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, για επιτακτική ανάγκη γρήγορης και άμεσης διευθέτησης του προβλήματος, πριν ο ορατός κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των απεργών πείνας συμβεί στην πράξη με ανεπανόρθωτα αποτελέσματα».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: