31.3.15

"Reuters": Πώς ένα Grexit θα μπορούσε να επιβαρύνει...

... την "τσέπη" της ΕΚΤ...
Μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα μπορούσε να εκθέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ πίστωσης, μία τρύπα που η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης μπορεί να κληθούν να...
καλύψουν, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα παγώνει την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό».

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης αλλά η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός πιθανού Grexit, αναφέρουν άτομα εξοικειωμένα με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό «λογαριασμό» για την κεντρική τράπεζα και τις χώρες της ευρωζώνης που τη στηρίζουν. 

Οποιεσδήποτε τέτοιες απώλειες, θα έρθουν να προστεθούν στην αθέτηση μέρους ή του συνόλου των εθνικού χρέους της Ελλάδας που ξεπερνάει τα 320 δισ. ευρώ και, όπως σημειώνει το Reuters, παρέχει ακόμη ένα λόγο για την διατήρηση της Αθήνας εντός. 

Ο λογαριασμός της ΕΚΤ θα μπορούσε να «αναπηδήσει» προς τις χώρες της ευρωζώνης διότι η κεντρική τράπεζα είναι μία κοινοπραξία που κατέχουν. 

«Εάν ένας ωθηθεί εκτός, οι υπόλοιπο θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» αναφέρει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. 

«Αφήνεις αυτούς που μένουν πίσω με ένα ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο. Η απώλεια θα απορροφηθεί από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Βρίσκονται σε θέση να απορροφήσουν αυτή την απώλεια;».

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις όποιες υποχρεώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: