31.3.15

Σφουντούρης: Δεν θα σταματήσω να παλεύω μέχρι να δικαιωθεί το Δίστομο...

BINTEO...
Δίστομο 10 Ιουνίου 1944… Ο Αργύρης Σφουντούρης ένα αγόρι μόλις τεσσάρων ετών παίζει με τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του στο σπίτι τους. 

Ξαφνικά η καλοκαιρινή ηρεμία σπάει σε μια στιγμή. Τάγματα των Ες Ες εισβάλουν στο Δίστομο και...

αρχίζουν να δολοφονούν εν ψυχρώ γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους.

Στο σπίτι του Αργύρη στρατιώτες των Ναζί σπάνε την πόρτα, τραβάνε έξω τον πατέρα του και την μητέρα του και τους εκτελούν. Μαζί με τους γονείς του, ο Αργύρης χάνει επίσης 30 ακόμα συγγενείς, ενώ ο ίδιος και οι αδελφές του σώθηκαν εντελώς τυχαία.


Μαζί με τις αδελφές του, ο τετράχρονος Αργύρης καταλήγει σε ορφανοτροφείο στον Πειραιά και από εκεί, λόγω της εύθραυστης υγείας του σε ένα μικρότερο ορφανοτροφείο στην Εκάλη.


Στα 8,5 του χρόνια καταλήγει στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι στο Τρόγκεν της Ελβετίας και εκεί μεγαλώνει, τελειώνει το σχολείο και κατόπιν σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, μαθηματικά, πυρηνική φυσική και αστροφυσική.


Το 1994, με αφορμή την 50ή επέτειο της σφαγής του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης διοργανώνει ένα «Συνέδριο για την Ειρήνη» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού στους Δελφούς και το 1995 μαζί με τις αδελφές του καταθέτει αγωγή εναντίον της Γερμανίας.


Το παράδειγμά του ακολουθούν ακόμα 290 Έλληνες, συγγενείς και επίγονοι από το Δίστομο και από τότε δίνει σκληρές μάχες για τις γερμανικές αποζημιώσεις.


71 χρόνια μετά, ο 75χρονος πλέον Αργύρης είναι ο Έλληνας επιζών του Διστόμου, ο οποίος μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή του γερμανικού καναλιού ZDF κατάφερε να φέρει στην πρώτη γραμμή της γερμανικής επικαιρότητας την θηριωδία των Ναζί και να κάνει τους Γερμανούς να κλάψουν.



Ο κ. Αργύρης εμφανίστηκε στην σατιρική εκπομπή «Ansalt», δηλαδή στο «Φρενοκομείο», οι συντελεστές της οποίας παρομοίασαν την Ελλάδα με μία ταβέρνα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έρχεται η τρόικα να την… βοηθήσει.

Στο τέλος λοιπόν αυτής της εκπομπής, γίνεται λόγος και για τις γερμανικές αποζημιώσεις και ο κ. Αργύρης εμφανίζεται ως η ζωντανή απόδειξη για τα όσα έζησαν οι κάτοικοι του Διστόμου.

«Νιώθω δικαίωση, αλλά και έκπληξη για το ένθερμο ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τα εγκλήματα πολέμου στο Δίστομο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Την τελευταία εβδομάδα έχω δώσει τόσες πολλές συνεντεύξεις, όσες συνολικά τις τελευταίες δεκαετίες που αγωνίζομαι. Έτσι με βρήκαν και από την ομάδα των ηθοποιών.

Τα παιδιά έκαναν μια εξαιρετική δουλειά, η έρευνα ήταν δική τους και απόλυτα πιστή με την πραγματικότητα. Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή από το γερμανικό κοινό, το οποίο μάλιστα πλήρωσε για να έρθει και αυθόρμητα χειροκρότησε όταν εμφανίστηκα. Στο τέλος χρειάστηκε να υποκλιθούμε τρεις φορές από τα ζεστά και δυνατά χειροκροτήματα. Αλήθεια συγκινήθηκα», δήλωσε ο κ. Σφουντούρης στον Ελεύθερο Τύπο.

Όπως είπε μάλιστα, μετά την εκπομπή έσπασαν τα τηλέφωνα από φίλους, συγγενείς, δημοσιογράφους, αλλά και κατοίκους του Διστόμου, οι οποίοι τον συνεχάρησαν και δήλωσαν περήφανοι για τον πολύχρονο αγώνα του.

«Ευχαριστώ για την αγάπη και την συμπαράσταση όλων. Δεν πρόκειται να σταματήσω να παλεύω μέχρι να δικαιωθούμε. Ήρθε η ώρα η Γερμανία να σταματήσει να σφυρίζει ανήξερη και να ονομάζει μέτρο εν καιρώ πολέμου ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο κ. Αργύρης.

Τι πρέπει να κάνει η Γερμανία από εδώ και πέρα; Ο κ. Αργύρης μας παραπέμπει στο φινάλε της γερμανικής εκπομπής: «Οι κανόνες είναι κανόνες, τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, όχι κόλπα»!
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: