31.3.15

"Bloomberg": Οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές μετοχές...


Οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές μετοχές, ποντάροντας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει απώλειες για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και...
η μεταβλητότητά του έχει εκτιναχθεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου "Bloomberg".

Όπως σημειώνει, από την αρχή του 2015 αυξάνονται κάθε εβδομάδα τα ποσά που τοποθετούνται σε ένα κεφάλαιο που παρακολουθεί ελληνικές μετοχές και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο (ETF), τα οποία έχουν συνολικά φθάσει τα 167 εκατ. δολάρια (με βάση στοιχεία του Bloomberg). Οι πωλήσεις μετοχών του κεφαλαίου αυτού μειώθηκαν τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για πωλήσεις είναι μικρότερο από αντίστοιχα κεφάλαια που παρακολουθούν γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές μετοχές.

Οι διακυμάνσεις των ελληνικών μετοχών διπλασιάσθηκαν σχεδόν σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει έναν συμβιβασμό με τους επενδυτές για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε πτώση 6,5% το τρέχον τρίμηνο, με τις τράπεζες να υποχωρούν σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ στις 19 Μαρτίου. Η μέση μεταβολή του δείκτη ήταν 3% την ημέρα το 2015 έναντι 1,6% πέρυσι και έναντι 0,7% του πανευρωπαικού δείκτη Stoxx Europe 600 φέτος. Καθώς το Χ.Α. κινείται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2012, οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η ανάκαμψή του θα μπορούσε να είναι έντονη. Ο γενικός δείκτης έχει αυξηθεί πάνω από 5% σε έξι συνεδριάσεις φέτος, ενώ την ίδια περίοδο η μεγαλύτερη άνοδος του Stoxx Europe 600 ήταν 2,7%.

Ενώ οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν απώλειες φέτος, στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν απογειωθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι γερμανικές, ιταλικές και πορτογαλικές μετοχές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους, ενώ ο Stoxx 600 έχει αυξηθεί 17%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: