31.3.15

Όμηρος κρατείται εισαγγελέας στην Τουρκία...

Όμηρος ενόπλων φέρεται να είναι ο εσαγγελέας που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Τουρκία, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, στα γεγονότα του Γκεζί τον Ιούνιο του 2013.
Πρόκειται για...
τον εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, φωτογραφίες του οποίου υπό την απειλή όπλου ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter. Οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, οι δράστες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15:35 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλιώς απειλούν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν να απολογηθούν δημόσια.

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από περίβλημα δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμβολο βίαιης καταστολής

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: