31.3.15

Η Ελλάδα στο «μενού» Μέρκελ-Ολάντ...


Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν το μεσημέρι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 

Σύμφωνα με...
πληροφορίες της "Deutsche Welle", στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθούν το θέμα της Ελλάδας και όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Πέραν αυτού, τη συνάντηση θα απασχολήσουν επίσης η κρίση στην Ουκρανία αλλά και οι εν εξελίξει στη Λωζάννη διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Α. Μέρκελ υποδέχεται τον Γάλλο πρόεδρο στις 12:15 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών, παρουσία πολυάριθμων υπουργών των δυο πλευρών, μεταξύ άλλων των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

Χθες Δευτέρα και από το Ελσίνκι όπου είχε συνομιλίες με τον φινλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ η γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που διαφαίνεται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων όσον αφορά την περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ουσιαστικά ότι η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αφήνει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας.

Όσον αφορά τα εξειδικευμένα μέτρα που λαμβάνει μια κυβέρνηση, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν διάφορες παραλλαγές, στο τέλος όμως, θα πρέπει να έχει νόημα το συνολικό πλαίσιο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στην περίπτωση της Ιρλανδίας υπήρξαν αλλαγές του προγράμματος μετά την κυβερνητική αλλαγή. Εντέλει όμως το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, ανέφερε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης».

Σχολιάζοντας τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών έκανε λόγο για μια αναμενόμενη «μακρά διαδικασία συζητήσεων» η οποία δεν την εκπλήσσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: