31.3.15

Αποχώρησε το "Μπαρμπαρός" από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», για το οποίο η Άγκυρα είχε εκδώσει οδηγία NAVTEX, που...
δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, αποχωρεί από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι τα ξημερώματα το «Μπαρμπαρός» έπλεε με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Το τελευταίο λιμάνι, στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της Αμμοχώστου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εκδώσει νέα NAVTEX και το "Μπαρμπαρός" μείνει μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αφού αρθούν όλα αυτά τα εμπόδια ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. 'Αϊντε όλες τις παραμέτρους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Εξ άλλου, ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε τη θέση του «υπουργού εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Οζντίλ Ναμί, ότι το «Μπαρμπαρός» επιστρέφει στην Τουρκία, επειδή έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σταματά με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο»...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: