2.2.12

Κορυφώνεται η αγωνία στις Βρυξέλλες...


Κορυφώνεται η αγωνία στις Βρυξέλλες σε σχέση με το τι θα προλάβει να κάνει η Αθήνα καθώς οι απαιτήσεις των θεσμικών εταίρων δεν ικανοποιούνται, και οι αρνητές του νέου πακέτου στήριξης περιμένουν στη γωνία. Όπως διαρρέουν στον... τύπο κοινοτικές πηγές, παρά το ανακοινωθέν των 17 της ευρωζώνης στη Σύνοδο, η Γερμανία δε δίνει το «ok» για νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών πριν κλείσουν οι εκκρεμότητες και τα μέτρα στην Αθήνα. Κοινοτικές πηγές που συνομιλούν με το Βερολίνο θεωρούν ότι πιθανή άρνηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει, και όχι απλώς να δεσμευθεί, τουλάχιστον το πακέτο του Δεκεμβρίου, θα οδηγήσει το ελληνικό πακέτο σε νέα περιδίνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου όλα είναι ακόμα ανοιχτά, ερμηνεύεται και η δήλωση του Γκι Σούλερ (εκπρόσωπος του Γιούνκερ) στην ΕΡΤ ότι «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για Eurogroup τη Δευτέρα». Πηγές από το Λουξεμβούργο έλεγαν μάλιστα ότι «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί γενικά», επεξηγώντας ότι ακόμα και οι ημερομηνίες της 8ης και 13ης Φεβρουαρίου, που φάνταζαν πιθανότερες είναι τώρα υπό αμφισβήτηση. Σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες εξάλλου αντηχεί ακόμα η οργανωτική προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να ξανασυζητήσει το θέμα της Ελλάδας πριν τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.

Είναι προφανές ότι με βάση το γνωστό, ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να εκλαμβάνονται περισσότερο ως σκλήρυνση της στάσης των εταίρων ενόψει των πολιτικών αποφάσεων στην Αθήνα.

Πέραν της συμφωνίας με την Τρόικα οι εταίροι θέλουν να δουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Δεκεμβρίου που περιγράφονται στην 5η έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Μετά όμως από τις πρόσφατες αντιδράσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία γιατί ακόμα και απλά μέτρα δεν περνάνε ή αλλοιώνονται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακούστηκαν πολύ άσχημα σε όσους παρακολουθούν το πρόγραμμα είναι το θέμα των ταξί που παραμένει ανοιχτό και η υπόθεση των φαρμακείων. Στην ίδια λογική δεν εντυπωσιάζει κανέναν η δήλωση που έγινε πρόσφατα σε σχέση με το στόχο των αποκρατικοποιήσεων που έχει χαθεί: «Δεν ενδιαφέρει κανέναν γιατί χάθηκε ο στόχος. Ενδιαφέρει μόνο το τι θα γίνει για να επιτευχθεί».

Η πληροφόρηση που φτάνει στα γραφεία των Επιτρόπων και των εθνικών υπουργείων οικονομικών από τα στελέχη της Τρόικας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Σε πρόσφατη ενημέρωση μεταφέρθηκε η εκτίμηση ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να γεφυρώσει το δημοσιονομικό χάσμα των επομένων ετών με εισπρακτικά μέτρα. Αν αυτό συμβεί παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για μέτρα από το σκέλος των δαπανών τότε η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

Οι Βρυξέλλες λοιπόν στέλνουν ξανά στην Αθήνα και τα 3 πολιτικά κόμματα το μήνυμα «βιαστείτε». Η καλή «διαγωγή» σε αυτή τη φάση ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο εν ευθέτω χρόνω μόλις αποδειχθεί ότι «και αυτή η διευθέτηση είναι ανεπαρκής» και απαιτηθεί κάποια προσαρμογή. Το Βερολίνο αρχικά αποκλείει αύξηση των δανείων, όπως όμως λένε χαρακτηριστικά πηγές που διαχειρίζονται τη διαπραγμάτευση «λύση δεν είναι μόνο τα μετρητά».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: