29.2.12

Η ΕΚΤ προσφέρει 530 δισ. σε «φτηνά» δάνεια προς τράπεζες...


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την εκταμίευση επιπλέον 530 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας προς περίπου 800 τράπεζες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά κατά το τελευταίο τρίμηνο που η ΕΚΤ διαθέτει αυτής της μορφής δάνεια (αποκαλούμενα LTROs, Long Term Refinancing Operations ή Μακροπρόθεσμες Πράξεις Αναχρηματοδότησης) καθώς ήδη προσέφερε 489 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο.

Σκοπός αυτών των δανειοδοτήσεων είναι η αποσυμφόρηση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και η προσφορά βοήθειας προς τις τράπεζες ώστε να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους. Αποτελούν επίσης και έναν τρόπο έμμεσης βοήθειας προς υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, καθώς οι δανειολήπτριες τράπεζες ενεργούν και ως τοπικοί δανειστές των κυβερνήσεων των χωρών τους, επενδύοντας τα χρήματα αυτά για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Μολονότι η ΕΚΤ δεν έχει αποκαλύψει ακόμα ποιες τράπεζες έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, η HSBC έχει ήδη επιβεβαιώσει στο BBC ότι δανείστηκε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι αγορές πάντως φαίνεται πως καλωσόρισαν την απόφαση της ΕΚΤ και οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν σημαντική άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αντικειμενικά όμως, τα ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου. Αναμφίβολα μεν η επέμβαση της ΕΚΤ ήταν μια υπερπολύτιμη βοήθεια προς τις ιδιωτικές τράπεζες που δυσκολεύονταν ή αδυνατούσαν να κεφαλαιοδοτηθούν μέσω διατραπεζικού δανεισμού, αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων ή προσέλκυσης καταθέσεων.

Ωστόσο η αναγκαιότητα δεν αλλάζει το γεγονός ότι ένας δημόσιος ευρωπαϊκός φορέας έχει προσωρινά αντικαταστήσει τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να «αγοραστεί» χρόνος έως ότου οι τράπεζες αυτές να ανακεφαλαιοποιηθούν, εγχείρημα του οποίου η επιτυχία παραμένει ακόμη αβέβαια.

Όσο θετική κι αν είναι λοιπόν η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των αγορών, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σημερινή κίνηση αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου «άνοιγμα» του ισολογισμού της ΕΚΤ και μόνο το μέλλον θα δείξει κατά πόσον πρόκειται για μια φρόνιμη απόφαση...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: