29.2.12

Στα λευκά ντύνεται η Κύπρος ...


Νιφάδες χιονιού και στη Λευκωσία...
Χαμηλές θερμοκρασίες, δυνατοί άνεμοι και χιόνια σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Τετάρτη, τελευταία ημέρα του χειμώνα. Νιφάδες χιονιού και στη Λευκωσία.

Στα λευκά ντύθηκαν ...
Ευρύχου, Κακοπετριά, Χανδριά και Κυπερούντα, Απλίκι, Παλαιχώρι, Φαρμακάς, Οδού και Λεύκαρα, ενώ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα χιόνια στην επαρχία Λεμεσού έφθασαν μέχρι την Γεράσα. Αυτή την ώρα χιόνια πέφτουν και σε διάφορα πεδινά χωριά.

Η θερμοκρασία λόγω της ψυχρής αέριας μάζας που έρχεται από τα βόρεια έκανε βουτιά στους 10 βαθμούς, πολύ πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Κατά διαστήματα σε ολόκληρη την Κύπρο πνέουν σφοδροί άνεμοι, ένατασης μέχρι και 7 μποφόρ, συντηρώντας την προειδοποίηση που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία για κίτρινο συναγερμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας , Ανδρέας Αγγελίδη, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι στο δρόμο Πλατανιών - Καρβουνά, δέκα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν λόγω της χιονόπτωσης.

Η Αστυνομία, πρόσθεσε, τα απεγκλώβισε μια ώρα αργότερα, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η Λευκωσία χιονισμένη.

Ανακοινώνει επίσης ότι λόγω βαριάς χιονόπτωσης οι πιο κάτω δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος, είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα:

• ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑΣ – ΚΑΡΒΟΥΝΑ
• ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑΣ – PINEWOOD – ΠΕΔΟΥΛΑ
• ΠΕΔΟΥΛΑ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
• ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑΣ
• ΟΡΚΟΝΤΑ – ΠΕΔΟΥΛΑ

Επίσης, κλειστοί είναι και οι δρόμοι ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΛΕΜΥΘΟΥ, ΠΕΔΟΥΛΑ – ΚΥΚΚΟΥ και ΟΡΚΟΝΤΑ – ΚΥΚΚΟΥ.

Σε ολόκληρη την περιοχή Τροόδους, επικρατεί πυκνή ομίχλη και η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη.

Αρκετοί δρόμοι έχουν καταστεί ολισθηροί και προτρέπονται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα, οι πιο κάτω δρόμοι είναι ολισθηροί:
• ΠΑΦΟΣ – ΣΤΡΟΥΜΠΙ
• ΣΤΡΟΥΜΠΙ – ΓΙΟΛΟΥ
• ΚΟΥΚΛΙΑ – ΚΕΛΟΚΕΔΑΡΑ
• ΑΜΑΡΓΕΤΗ – ΚΑΝΝΑΒΙΟΥ
• ΣΤΑΤΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ

Επίσης, στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, επικρατεί κατά διαστήματα χαλαζοθύελλα καθώς και καταρρακτώδεις βροχές.

Τέλος, στην περιοχή Περιστερώνας, επικρατεί πυκνή χιονόπτωση και οι δρόμοι έχουν καταστεί πολύ ολισθηροί.

Προτρέπονται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας και να τηρούν τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

Κλειστός είναι ο δρόμος Σαλαμιού - Κελοκεδάρων, λόγω κατολίσθησης βράχων και όγκων χώματος. Επίσης λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ζιριπιλλή, ο δρόμος Κελοκεδάρων - Νατάς είναι κλειστός.

Έκλεισαν σχολεία στην ορεινή Λάρνακα

Η πολύωρη χιονόπτωση σε ορεινά χωριά της επαρχίας Λάρνακας, δηλαδή την Ορά, τη Βαβατσινιά και την Οδού, ανάγκασε τους καθηγητές (μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού), να σταματήσουν τα μαθήματα και να κλείσουν τα περιφερειακά σχολεία, δηλαδή το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, για να μην υπάρξει περίπτωση εγκλωβισμού των μαθητών στα Λεύκαρα. Οι μαθητές μεταφέρθηκαν με λεωφορεία πίσω στα χωριά και τα σπίτια τους.

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Πάφο

Εντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρούς ανέμους χαλαζόπτωση και καταρρακτώδεις βροχές, πλήττουν από το πρωί την πόλη και επαρχία της Πάφου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε έξι περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως αποκοπή δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους.

Συγκεκριμένα στην περιοχή Τσάδας ένα δέντρο αποκόπηκε με αποτέλεσμα να κλείσει την κύρια είσοδο σπιτιού. Δέντρα αποκόπηκαν και σε περιοχή της Αργάκας με αποτέλεσμα ο δρόμος να καταστεί απροσπέλαστος για 20 περίπου λεπτά. Σε άλλη περίπτωση, στην περιοχή του παλαιού στρατοπέδου στην Γεροσκήπου οι σφοδροί άνεμοι παρέσυραν στο δρόμο ξύλινες και αλουμινένιες κατασκευές . Στις περιοχές Τίμη και Αναρίτα πλημμύρισαν καλλιέργειες.

Σε ορισμένες περιοχές οι βροχές συνοδεύονταν από νιφάδες χιονιού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπήρξε οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους οδηγούς που βρίσκονταν στα οχήματά τους κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά το δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και πιθανό μεμονωμένη καταιγίδα. Στα ορεινά και ημιορεινά θα σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, πολύ ισχυροί και στα προσήνεμα σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης και στα προσήνεμα πολύ κυματώδης μέχρι τρικυμιώδης.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια. Σε πολλές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά μέτριοι ως ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ για να καταστούν σταδιακά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης, για να καταστεί σταδιακά ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 5 στα παράλια και στον πλην ένα βαθμό στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι ως ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, και στα παράλια και στoυς μείον 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου θα υπάρχει παγετός.

Την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα της Πέμπτης.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι παροδικά μερικώς συννεφιασμένος και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Την Κυριακή παροδικά αυξημένες νεφώσεις είναι δυνατό να δώσουν μεμονωμένες βροχές ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε σχέση με το Σάββατο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: