29.2.12

Αγωγή Π. Τατούλη σε βάρος της εφημερίδας “Ελευθερία”...


Η εφημερίδα “Ελευθερία” αναφέρει τα εξής:

“Απροκάλυπτη προσπάθεια φίμωσης της “Ε” για την υπόθεση των λιγνιτών κάνει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εφημερίδας με την οποία ζητεί αποζημίωση... 50.000 ευρώ για σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ. Τατούλης με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να ποινικοποιήσει την κριτική μας για τις θέσεις του σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, σε μια φάση κατά την οποία ολόκληρη η Μεσσηνία (πλην των συμβούλων του συνδυασμού του) έχει ξεσηκωθεί αντιδρώντας στην επένδυση.
Η κίνηση αυτή δημιουργεί σοβαρό πολιτικό και ηθικό ζήτημα, καθώς εκδηλώνεται σε μια φάση κατά την οποία κορυφώνονται οι αντιδράσεις και γίνονται παιχνίδια για να καμφθούν.

Πρόκειται για την τρίτη δικαστική δίωξη της εφημερίδας μετά από ενέργειες του κ. Τατούλη. Η πρώτη ήταν πέρυσι τον Αύγουστο όταν με αφορμή δημοσίευμα για τα κουνούπια που έκαναν επιδρομές κατά κύματα, και μάλιστα σε κρίσιμες τουριστικά περιοχές, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο και εκδικάζεται σε λίγες ημέρες. Με την πράξη του αυτή ο περιφερειάρχης προσπάθησε να κρύψει πίσω από την δήθεν ανησυχία που προκλήθηκε τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας – η οποία, παρά τις υποδείξεις από το υπουργείο Υγείας για έναρξη της κουνουποκτονίας μέσα στο Μάρτιο, την ξεκίνησε το καλοκαίρι. Με αποτέλεσμα βεβαίως να είναι αδύνατη η αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών. Μέσω της μηνυτήριας αναφοράς ο περιφερειάρχης έστειλε ουσιαστικά ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν ανέχεται την κριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις του.
Λίγο αργότερα, όταν δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο στην Κόρινθο με τον τ. δήμαρχο Τρικολώνων και τ. πρόεδρο της ΤΕΔΚ Αρκαδίας Γ. Μπαρούτσα -για την έκταση του οποίου γράφτηκαν τελικώς τα πιο διαφορετικά πράγματα- ένα δημοσίευμα της “Ε” με πληροφορίες επί του πιεστηρίου που ανέφεραν ότι ο προαναφερόμενος χαστούκισε τον κ. Τατούλη και με ερωτηματικό για το κατά πόσον πράγματι συνέβη αυτό, έγινε αντικείμενο αγωγής με την οποία ο περιφερειάρχης ζητεί 200.000 ευρώ ως “ηθική βλάβη” – την ώρα που είχε βουίξει το Διαδίκτυο με αλλεπάλληλες αναρτήσειÏ!
‚ για το περιστατικό και πολλές αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το περίφημο χαστούκι. Την αγωγή αυτή την ακολούθησε και μήνυση για το ίδιο θέμα.
Ολο αυτό το διάστημα ο κ. Τατούλης επιδίδεται σε συνεχείς αήθεις επιθέσεις σε βάρος της εφημερίδας και των συντακτών της, με αποκορύφωμα την επίθεση στο συντάκτη του περιφερειακού ρεπορτάζ Γιάννη Σινάπη.
Παράλληλα ο περιφερειάρχης έχει κηρύξει από καιρό οικονομικό πόλεμο σε βάρος της εφημερίδας – την οποία ουσιαστικά εξαιρεί με προκλητικό τρόπο από τις δημοσιεύσεις, παραβιάζοντας το νόμο και το καθήκον του. Τα στοιχεία που έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της πολιτικής και δείχνουν ότι ο περιφερειάρχης θεωρεί τσιφλίκι του το θεσμό που κλήθηκε να υπηρετήσει.
Ειδικότερα για το ζήτημα με τους λιγνίτες, ο κ. Τατούλης θίχτηκε για τον τίτλο που έγραφε «”Κωλοτούμπα” μπροστά στη διογκούμενη αγανάκτηση για το λιγνιτωρυχείο – Ο,τι θέλει ο Σαμαράς θα κάνει ο Τατούλης». Και φυσικά δεν είναι η λέξη “κωλοτούμπα” που τον ενόχλησε – άλλωστε αν ψάξει κάποιος στο Διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι αυτή τη λέξη την έχουν χρησιμοποιήσει για τον τρόπο που πολιτεύεται δεκάδες μπλογκ πολύ ενωρίτερα. Είναι η αποκαλυπτική παρέμβαση της “Ε”, που του χάλασε τα σχέδια για μετάθεση ευθυνών σε τρίτους και τον έθεσε εκ των πραγμά!
των προ των ευθυνών του.
Η υποκρισία φαίνεται και από το γεγονός ότι… ενώ ο κ. Τατούλης διατείνεται πως το κείμενο της “Ε” τον έθιξε, αυτό όμως αναρτήθηκε από τους στενούς του συνεργάτες στην ιστοσελίδα του συνδυασμού του!
Η μεθόδευση που ακολουθεί ο περιφερειάρχης φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι επικαλείται τη… διάψευση του Δημ. Καφαντάρη ότι είχαν επικοινωνία για το θέμα. Διάψευση η οποία εξέθεσε το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και δημιούργησε ερωτηματικά για τα παιχνίδια που παίζονται, αφού παρουσιάσαμε οπτικό ντοκουμέντο με τον κ. Καφαντάρη να αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνα που… διέψευσε για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει.
Και επειδή ο κ. Τατούλης στην αγωγή του προσπαθεί να αποκρύψει τι πραγματικά είπε στην επίμαχη συνεδρίαση -καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στον κ. Σαμαρά-, υπενθυμίζουμε ότι το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας είχε τίτλο “Την άποψη του Αντώνη Σαμαρά λόγω εντοπιότητας ζητά ο περιφερειάρχης για την έγκριση επένδυσης 250 εκ. ευρώ στη Μεσσηνία”. Και στο κείμενο αναφερόταν ότι ο περιφερειάρχης θα απευθύνει επιστολή ιδιαίτερα “στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή και είναι μελλοντικός πρωθυπου!
ργός” και ότι “σε περίπτωση που αποφανθεί αρνητικά θα προσυπογράψει την απόφασή του. Αν αντίθετα αποφανθεί θετικά το θέμα θα ξανασυζητηθεί”.
Η σημειολογία εν προκειμένω έχει ιδιαίτερη σημασία: Ο τίτλος του δελτίου δεν αναφέρεται στην εξόρυξη λιγνίτη, αλλά σε επένδυση 250 εκ. ευρώ. Το ύψος της οποίας πληροφορηθήκαμε από ανάρτηση του moriasnews που τασσόταν ενθέρμως υπέρ της εξόρυξης λιγνίτη και την οποία ανάρτηση προωθούσε στα μέσα ενημέρωσης ο συνδυασμός του κ. Τατούλη.
Η επιχείρηση εκφοβισμού της “Ε” από τον περιφερειάρχη και τους περί αυτόν θα πέσει στο κενό. Η θέση των Μεσσήνιων (πλην των συμβούλων του κ. Τατούλη) είναι κατηγορηματικά “όχι” στην εξόρυξη λιγνίτη – και αυτή τη θέση θα υπερασπιστούμε, χωρίς να καμφθούμε από την προσπάθεια φίμωσης με την κατάθεση της αγωγής.”
typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: