29.2.12

Χρ. Παπουτσής: Συλλαμβάνουμε τους οφειλέτες αλλά αφήνονται ελεύθεροι...


Αιχμές για το θέμα της αντιμετώπισης από τις δικαστικές αρχές των οφειλετών του Δημοσίου, που συλλαμβάνονται από την Αστυνομία για να αφεθούν ελεύθεροι, περιείχε η αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή.

Αναφερόμενος στη ... λειτουργία της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία, όπως παρατήρησε με έμφαση, «ιδρύθηκε και λειτουργεί με προσωπική έμπνευση και επιλογή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου», ο παραιτηθείς - προκειμένου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ - υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Οι προσπάθειές μας δυστυχώς δεν "εξαργυρώνονται", δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής οικονομίας, καθώς οι συναρμόδιες δικαστικές και οικονομικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται το έργο που παράγεται από την Ελληνική Αστυνομία».

Ο κ. Παπουτσής συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αδιάψευστα επ' αυτού είναι και πάλι τα στατιστικά στοιχεία, καθώς από το σύνολο των 133 συλληφθέντων κατά το τελευταίο 4μηνο σε περίπου 20 επιβλήθηκαν πρωτόδικες ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι και 5 έτη, οι περισσότερες με αναστολή, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δε για κακουργηματικής φύσεως οφειλές, αφήνονται επίσης ελεύθεροι με αποφάσεις των ανακριτών, χωρίς περιοριστικούς όρους που θα μπορούσαν να ωφελήσουν ουσιαστικά, οικονομικά το Δημόσιο, όπως θα ήταν η καταβολή μιας υψηλής εγγυήσεως»!

Αιχμές, όμως, άφησε και προς την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο έτερος διεκδικητής του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Οπως είπε ο κ. Παπουτσής «από την άλλη πλευρά, τα οφειλόμενα ποσά δεν εισπράττονται, ούτε διασφαλίζονται για λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα προβληματική η εικόνα δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι να καταθέσουν στα Δικαστήρια ως μάρτυρες κατηγορίας, να απουσιάζουν τελικά κατά την εκδίκαση υποθέσεων».

Ο κ. Παπουτσής μιλώντας για την Οικονομική Αστυνομία έκανε λόγο για τα αποτελέσματα από τη δραστηριότητά της τα οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακά «και εξόχως αποκαλυπτικά της νοσηρής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, όχι μόνον ως πρακτική, αλλά δυστυχώς και ως αντίληψη σε μια ευρύτατη κατηγορία, ιδίως οικονομικά εύρωστων πολιτών, που όμως η οικονομική τους ευρωστία στηρίχθηκε στη φοροκλοπή, στη φοροδιαφυγή, στη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο και σε αδιαφανείς ή και παράνομες δραστηριότητες».

Επίσης πρόσθεσε ότι οι συνολικές οφειλές των συλληφθέντων προς το Δημόσιο μόνο κατά το χρονικό αυτό διάστημα των 4 μηνών δράσης της Οικονομικής Αστυνομίας ξεπερνούν το ποσό των 500.000.000 ευρώ, ενώ μόνο πέντε από τους συλληφθέντες έχουν οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ.

Ο παραιτηθείς υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη μακροσκελή ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα στο έργο που έχει γίνει στα τρία Σώματα Ασφαλείας, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επί 17 μήνες.

Για το θέμα της εγκληματικότητας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το 2011 εξαρθρώθηκαν 547 πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, εξιχνιάστηκαν 24.719 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, όλου του φάσματος της εγκληματικής δραστηριότητας και συνελήφθησαν συνολικά 185.000 για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού χαρακτήρα. Από αυτούς οι 15.562 συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, τραπεζών κλπ»
.
Για το κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε στο Ειδικό Σχέδιο Αστυνόμευσης το οποίο, όπως είπε, αξιολογείται διαρκώς, αναπροσαρμόζεται και επικαιροποιείται. «Η δράση των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο και την ευρύτερη περιοχή είναι έντονη, διαρκής, αδιάλειπτη και φανερή στους πολίτες».

Ο κ। Παπουτσής δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκ νέου και στα περιστατικά αυθαιρεσίας από ενστόλους λέγοντας ότι «σε όσον αφορά στην άσκηση βίας από εκπροσώπους της κρατικής εξουσίας, πιστεύω στην παραδειγματική τιμωρία για όσους αυθαιρετούν, για όσους απομακρύνονται μόνοι τους από τους επιχειρησιακούς σχηματισμούς και ασκούν βία εις βάρος των πολιτών ή αξιοποιούν την εξουσία τους με καταχρηστικό, προσβλητικό ή προκλητικό προς τους πολίτες και το πολίτευμα τρόπο. Και αυτή ήταν η ξεκάθαρη εντολή μου προς τους Αρχηγούς των Σωμάτων. Οπως επίσης ήταν σταθερή η προσήλωση μου στο δόγμα ότι τα Σώματα είναι αυτά τα οποία επιχειρούν»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: