29.2.12

Μέχρι τις 30 Μαρτίου η υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών...


Παρατείνεται έως τις 30 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και... τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Η παράταση χορηγήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου μετά την πολύ μεγάλη προσέλευση των φορολογουμένων σε εφορίες και τελωνεία.

Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία, μέχρι 10.000 ευρώ όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και μέχρι 75.000 ευρώ όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Το αίτημα χορήγησης ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών άνω των 24 δόσεων εξετάζεται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή του Τελωνείου, όπου είναι βεβαιωμένη η οφειλή, ο οποίος εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση, η οποία αναγράφεται επί της αίτησης ή επισυνάπτεται, ανάλογα με τη φορολογική εικόνα και τη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη, με βάση τα ακόλουθα δικαιολογητικά, που προσκομίζονται από τον τελευταίο:

α) Υποβληθείσες δηλώσεις (όταν απαιτείται):

i) φορολογίας Εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών,

ii) της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και οριστικής δήλωσης ΦΜΥ,

iii) όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ, που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής/οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

iv) δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)

β) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημία των 2 τουλάχιστον τελευταίων ετών.

γ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου.

δ) Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του Α βαθμού συγγένειας ή προστατευόμενου μέλους, ή του προσώπου που έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή της οφειλής.

ε) Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

στ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά λαμβάνονται υπόψη σωρευτικά ή διαζευκτικά για την διαμόρφωση της κρίσης του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του Τελωνείου, με εξαίρεση τις δηλώσεις της περίπτωσης 2α', η υποβολή των οποίων είναι προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέταση του αιτήματος.

Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής, παρέχεται απαλλαγή από το σύνολο των μέχρι την ημερομηνία της αίτησης προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε περίπτωση καταβολής των οφειλών σε δόσεις, παρέχονται ευνοϊκοί όροι πληρωμής ως προς τη μείωση του ποσοστού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται με την υποβολή της αίτησης.

Οι επόμενες δόσεις (το ποσό της καθεμιάς από αυτές δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100€) καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Στην παραπάνω ρύθμιση μπορούν να συμπεριληφθούν και οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, των οποίων οι όροι τηρούνται και οφειλές οι οποίες τελούν σε αναστολή.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: