29.2.12

Τετ α τετ Μπαρόζο - Παπαδήμου στις Βρυξέλλες για τα έργα...


Ρεπορτάζ: Μανώλης Σπινθουρακης
Στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ζοζέ Μπαρόζο μετά την έγκριση από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα του ...

δευτέρου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα επικεντρωθούν στην ανάγκη εφαρμογής των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, στην ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Eπίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έπειτα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ενώ είχαν χθες και τηλεφωνική επικοινωνία.
Το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης είναι η υλοποίηση της τεχνικής βοήθειας την οποία η Επιτροπή έχει δεσμευθεί πως θα προσφέρει στην Ελλάδα με στόχο τόσο τον εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών, αρχής γενομένης από τις φορολογικές όσο και την επιτάχυνση απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Προς τον σκοπό αυτό παρόντες στη συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο θα είναι και οι επίτροποι Ρεν, Χαν, Λεβαντόσφσκι, Ετινγκερ, Δαμανάκη και Αντορ των οποίων τα χαρτοφυλάκια σχετίζονται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική πλευρά, έχοντας στα υπέρ της ότι λίγο πολύ εκπληρώνει πλέον τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νέου προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας, αναμένεται να ζητήσει από τους ιθύνοντες των Βρυξελλών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ, κυρίως δε των μεγάλων έργων στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, όπου παρά τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η υλοποίηση της πρόσφατης πρότασης Μπαρόζο υπέρ της χρησιμοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ ως εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων। Τέλος, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει και τη βελτίωση της συνεννόησης της ομάδας Ράιχενμπαχ στην Αθήνα με τις κοινοτικές υπηρεσίες των Βρυξελλών, αλλά και τη στελέχωσή της με πρόσθετα μέλη.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: