2.2.12

Παπανδρέου: «Θα δώσω αγώνα από όποια θέση και αν βρίσκομαι»...


«Υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη, αλλά εμείς κάναμε την αρχή στο πραγματικό νοικοκύρεμα της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. «Προβάλλω και υπερασπίζομαι την Ελλάδα ανά την υφήλιο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα...

είμαι κοντά σας σε αυτό τον αγώνα, απ' όποια θέση και αν βρισκόμαι». Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε γελοιότητες και προσβολή της Ελλάδας την πρόταση για πατρωνία από επιτρόπους.

«Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την Ελλάδα ανά την υφήλιο», πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτό έκανε στην Κόστα Ρίκα, στο Ισραήλ και στις Βρυξέλλες.

«Χρειάζεται να δώσουμε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό. Πρέπει να πείσουμε για την αναγκαία θυσία, κάνοντάς τον συνδημιουργό της αυριανής Ελλάδας» τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις που θα λάβει η Βουλή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες».

«Ποτέ δεν μίλησα για διεφθαρμένο λαό. Οι έννοιες αυτές είναι ξένες για μένα», πρόσθεσε.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανη για το βάρος που σήκωσε και που δεν της αναλογούσε», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε για τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για εμπαιγμό του ελληνικού λαού. «Οι της ΝΔ θα πρέπει να μας ευγνωμονούν γιατί σώζοντας τη χώρα έτυχε να σωθούν και αυτοί από τον πολιτικό αφανισμό» είπε.

Τόνισε, ακόμη, ότι η ΝΔ πέτυχε τον διασυρμό της χώρας και την εγκατέλειψε σε πορεία χρεοκοπίας.

«Η ενότητά μας είναι αδήρητη ανάγκη» είπε, αναφερόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι ενωμένο και συντεταγμένο. Είναι το δικό μας καθήκον. Είμαστε ο πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών για τη χώρα», συνέχισε.

«Υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη, αλλά εμείς κάναμε την αρχή στο πραγματικό νοικοκύρεμα της οικονομίας. Αναταράξαμε τα νερά. Μέσα στη διετία έσκασε όλη η φούσκα του παρελθόντος, αλλά εμείς μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς», πρόσθεσε.

«Προσωπικές διαφορές δεν έχουμε με κανέναν, αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν. Εγώ μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ και ούτε θα γίνω, ό,τι και να μου κοστίσει. Μετάνιωσα που δεν προχωρήσαμε εξ αρχής στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε θυσίες από το λαό και οι τράπεζες να μην μπορούν να αναδιοργανωθούν», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία που πετύχαμε τον Οκτώβριο είναι μία ιστορική συμφωνία για τη χώρα μας. Αυτή τη συμφωνία την πετύχαμε, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποτελεί εθνικό κεκτημένο. Άξιζε ακόμη και να παραδώσω την πρωθυπουργία για να συνεργαστούν οι πολιτικές δυνάμεις για τη χώρα, για το έθνος. Όχι γιατί αποτύχαμε» είπε.

»Καθήκον μας είναι να προσπαθήσουμε να πούμε ότι εφόσον ολοκληρώσουμε το PSI και αποδειχτούμε αντάξιοι των εταίρων μας, τότε θα προχωρήσουμε μπροστά και θα φύγουμε από τη ζώνη κινδύνου που βρισκόμαστε».

«Θα είμαι κοντά σας σε αυτό τον αγώνα από όποια θέση και αν βρισκόμαι», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.

Εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009

Αναφερόμενος στα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής: «Τις επόμενες ημέρες θα προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα, πριν τις εκλογές».

Άσκησε μάλιστα σκληρή κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι ζητά Εξεταστική, αλλά μετά τις εκλογές.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είχε κάνει λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, με αφορμή την αποστολή από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή της δικογραφίας για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τη θέση του για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου και όχι μέσω προνομιούχων ή άλλων τρόπων που πιέζει η τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει τη μη κρατικοποίηση των τραπεζών, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης σχολιάζοντας όσα είπε ο τέως Πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Παπανδρέου βρήκε το θράσος να απευθύνεται στους πολίτες που ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του οδήγησαν στη φτώχεια, την ανέχεια, την κατάθλιψη. Βρήκε το θράσος να μιλήσει για ΑΟΖ αυτός που απέκλειε ως πρωθυπουργός κάθε παρόμοια σκέψη.Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανιστεί σκληρός, αλλά ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε τον Τόπο έως πρόσφατα. Ξέχασε ότι αυτός – μετά από μυστικές διαδρομές – οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ.

Ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, εξαιτίας της πολιτικής του, είναι σήμερα χειρότεροι απ ό,τι το 2009.
Ότι οι πολιτικές του ήταν αιτία για να χάσουν οι Έλληνες, σε δύο χρόνια, όλα όσα κέρδισαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.
Ότι επέβαλε άδικες θυσίες, περικοπές μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές.

Ότι επί πρωθυπουργίας του τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια γνώρισαν πρωτόγνωρες διαστάσεις. Όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μόνος πρώην πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του για να φύγει από τη θέση του.

Ο κ. Παπανδρέου για ακόμα μια φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε αλλά και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος κατέστρεψε τη χώρα;

Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση ας ρωτήσει το μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.
Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα, το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της Πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας».


Σειρά επαφών μεταξύ κορυφαίων στελεχών

Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ προηγήθηκε τετ α τετ Παπανδρέου - Βενιζέλου.

Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ήταν παρών και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, και πέραν της ενημέρωσης εκ μέρους του κ. Βενιζέλου συζητήθηκαν τα πιθανά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των συμφωνιών, αλλά και το νομοθετικό έργο που απορρέει από την σύναψη των συμφωνιών.

Το θέμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, καθώς και στη συμβολή του Κινήματος στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.

Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνομίλησε και με άλλα στελέχη του Κινήματος.

Κατά τις πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν αναμένεται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από κάποιον να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθούν θέματα από μεμονωμένους βουλευτές, οι οποίοι είναι πιθανό να επιρρίψουν ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για την πορεία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: