4.2.12

«Εφιάλτης» οι πυρκαγιές στα σπίτια Βολιωτών…


Στάσιμο έως αδιάφορο ωστόσο, το ενδιαφέρον για την πυρασφάλεια
Γράφει: magnesianews.gr
Σχεδόν καθημερινό θέμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. αποτελούν οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε σπίτια από αμέλεια, άγνοια, ακόμη και από έλλειψη μέσων πυρασφάλειας…
Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους εκδηλώθηκαν ήδη δεκάδες συνολικά πυρκαγιές κυρίως από... τζάκια και για αιτίες οι οποίες ερευνώνται απ΄ την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπήρξε κίνδυνος ορισμένες φορές της σωματικής ακεραιότητας των προσώπων, πέραν των όποιων υλικών ζημιών.

Οι ειδικοί για την καύση των τζακιών, προειδοποιούν και ενημερώνουν για τη σωστή συντήρηση και καθαρισμό, ενώ οι αρμόδιοι για την πυροπροστασία, επιμένουν στη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία, αντιμετώπισης κάθε κινδύνου.

Το δυσάρεστο είναι, όπως ανέφεραν στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» επαγγελματίες της αγοράς, ότι «κανείς από εμάς ή σχεδόν κανείς από εμάς, δεν αναρωτιέται τι μέριμνα έχει λάβει ο ίδιος για να αποφύγει παρόμοια καταστροφή στο σπίτι του. Θεωρούμε δεδομένο πως δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς».

Πρόληψη
Ερωτηθείς από τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο κ. Θωμάς Μαλαμίδης, υπεύθυνος της εταιρείας «ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ», ανέφερε ότι «η πυρασφάλεια, είναι σαν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Την φοράμε προληπτικά και όχι γιατί θεωρούμε βέβαιο πως κάτι κακό θα μας συμβεί. Και ενώ είμαστε σε θέση να δαπανήσουμε πολλά χρήματα σε καλλωπισμό και εμφάνιση, δεν βάζουμε τον εαυτό μας να δαπανήσει ελάχιστα χρήματα για να εξοπλιστεί με έναν πυροσβεστήρα ή κάποιο άλλο μέσο πυρόσβεσης και λίγα λεπτά προκειμένου να ενημερωθεί σε θέματα πυρασφάλειας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλαμίδη, «ένα απλό παράδειγμα, είναι πόσοι γνωρίζουν ότι αν έχουμε φωτιά που έχει προκληθεί από λάδι, δεν κάνει να ρίξουμε νερό γιατί αυτό θα την αναζωπυρώσει αντί να την κατασβήσει;»

Οικονομικές λύσεις
Στο ερώτημα αν υπάρχουν λύσεις οι οποίες ταυτόχρονα ενδείκνυνται για την δύσκολη οικονομική εποχή που διανύουμε, ο κ. Μαλαμίδης αναφέρει ότι «η επιχείρησή μας για παράδειγμα, προτείνει τις ακόλουθες απλές και οικονομικές λύσεις για μία βασική πυρασφάλεια στο σπίτι σας και είναι πάντα στη διάθεση όλων, να ενημερώσει και να λύσει απορίες που πιθανόν να υπάρχουν…

Το πιο απλό ίσως, ένα λάστιχο έτοιμο συνδεδεμένο στη βρύση με νερό…..εντελώς δωρεάν… Από εκεί και πέρα, ένας πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως ή αφρού, από 15-30 € ή πυροσβεστήρας τύπου F class ιδανικός για πυρκαγιές που προκαλούνται από μαγειρικά έλαια και λίπη από 30-50 €.

Επίσης, υπάρχουν μπάλες safe ball ιδανικές για φωτιά στην κουζίνα 30-50 € ή ένας πυροσβεστήρας λουλούδι ιδανικό για φωτιές στην κουζίνα 30 €. Χρήσιμη σε κάθε περίπτωση, είναι μια κουβέρτα πυρίμαχη σε τιμές από 8-15 €, αλλά και ένας αυτόνομος ανιχνευτής καπνού…15 €. Καλό θα είναι πάντα να ... βρίσκεται και μια μασκούλα προσώπου για τον καπνό…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: