8.2.12

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις βλέπει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ...


Δεν σχεδιάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα, λέει το Βερολίνο...
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για μια έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την Ελλάδα. «Αυτή η πιθανότητα είναι καθαρά θεωρητικής φύσεως» δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σήμερα στο Βερολίνο.

Προηγουμένως... γερμανικοί διαπραγματευτικοί κύκλοι διατύπωναν εικασίες ότι θα έπρεπε να διαβουλευτούν εκ νέου οι ηγέτες της ΕΕ σε περίπτωση «ουσιαστικής τροποποίησης» του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα άνω των 130 δις. ευρώ, που προβλέπονταν στην απόφαση του Οκτωβρίου.

Oσον αφορά ενδεχόμενο «Σχέδιο Β» στην ελληνική κρίση, ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη επικεντρώνονται από κοινού με την Ελλάδα στην εφαρμογή των αποφάσεων του Οκτωβρίου, οι οποίες περιγράφουν έναν «βατό δρόμο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη».

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών προετοιμάζεται για μια συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης αύριο. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πρόσκληση, αλλά οι προετοιμασίες τρέχουν, όπως ελέχθη. Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η κατάθεση από την Αθήνα «σε σύντομο χρόνο» όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εγγράφων.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τα δημοσιονομικά Ολι Ρεν τόνισε στις Βρυξέλλες ότι πριν από μια συνάντηση των Υπουργών θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τόσο η συμφωνία με τις τράπεζες για την απομείωση του χρέους όσο και η απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα. «Θα πρέπει να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρεν.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βλέπει κινητικότητα στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ βλέπει πρόοδο στις δύσκολες διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα για το νέο πακέτο λιτότητας. «Μέχρι αύριο το πρωί θα έχουμε οριστική εικόνα για το πόσο πρόθυμη είναι η Ελλάδα να αναλάβει πρόσθετες επιβαρύνσεις», δήλωσε. Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει γρήγορα για μία συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, των οποίων προϊσταται.

Οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να δρομολογήσουν οριστικά το δεύτερο πακέτο βοήθειας για τη διερχόμενη κρίση χώρα, ύψους τουλάχιστον 130 δις ευρώ. Χωρίς το νέο πακέτο η χώρα απειλείται με χρεοκοπία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: