26.2.12

Η ΕΡΤ πληρώνει σε 90 μέρες, τα ιδιωτικά σε 1 χρόνο...


Το Mega δυσκολεύεται να πληρώσει τις εταιρείες προγραμμάτων για τα σίριαλ τους και η ΕΡΤ εγκαλείται γιατί προχωράει σε παραγωγές! Αγώνα δρόμου κάνουν τα στελέχη του Mega για να... καταβάλουν μέρος των οφειλομένων στις εταιρείες παραγωγής.

Δόσεις φαίνεται πως καταβλήθηκαν στις εταιρείες «Καραγιάννης» και Studio ATA (ΔΟΛ) που ανακίνησε και την υπόθεση, Είναι γνωστό πως το Mega από τα χρυσά χρόνια της τηλεόρασης δεν πληρώνει απευθείας και άμεσα τις εταιρείες παραγωγής, αλλά τα οφειλόμενα ποσά καταβάλλονταν μέσα σε ένα διάστημα 5 ετών, οπότε και ολοκλήρωνε τις αποσβέσεις του στο πρόγραμμα ο τηλεοπτικός σταθμός. Το παράθυρο πληρωμής ήταν 7 μήνες για 2 επεισόδια, και τώρα αυτός αυξήθηκε σε Mega και ΑΝΤ1 σε 12 μήνες, γεγονός που προκαλεί ασφυξία στις εταιρείες

Στον αντίποδα η ΕΡΤ μείωσε το χρόνο εξόφλησης των εταιρειών παραγωγής από 14 μήνες, σε 90 μέρες! Ήταν μια από τις πρώτες αποφάσεις της διοίκησης του Γιώργου Γαμπρίτσου να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές στους παραγωγούς, λαμβάνοντας μάλιστα δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ το οποίο και αποπλήρωσε η ΕΡΤ σε 2 χρόνια.

Το πρόβλημα για την ΕΡΤ που οφείλεται τόσο στη διστακτικότητα των διοικήσεων εξαιτίας της σπάταλης των προηγούμενων ετών, όσο των σχεδίων συρρίκνωσης, ήταν πως δεν προχώρησε σε αναθέσεις νέων σειρών. Από τα 9 σίριαλ που αρχικώς προκρίθηκαν στην τελική ευθεία έφτασε μόνο το «Ουζερί Τσίτσανης”, με παραγωγό το Μανούσο Μανουσάκη, κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ περιμένει μια ακόμη σειρά της “Άνωσης» (Πήγασος) Για το κόστος της σειράς η ΕΡΤ επικρίθηκε όταν το Mega προ διετίας διέθεσε το ποσό των 4 εκατ. ευρώ για το «Νησί» που ήταν επίσης ιστορική σειρά.

Το κόστος για τα σημερινά δεδομένα θεωρείται υψηλό. Η διοίκηση της ΕΡΤ από τη μεριά της φέρεται να θέλει να μειώσει το κόστος της σειράς σε 800.000 ευρώ, δηλαδή σε 80.000 ευρώ το επεισόδιο. Στο βάθος αυτό που υπάρχει είναι η αγωνία των ιδιωτικών σταθμών στην περίπτωση που η ΕΡΤ θελήσει να διαθέσει χρήματα για την παραγωγή ελληνικού προγράμματος. Θα διασωθούν οι εταιρείες παραγωγής τους, όμως θα υπάρχει πρόβλημα για τα κανάλια τους.

paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: