2.2.12

Σκηνές χάους με 74 νεκρούς σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αιγυπτο...



Σκηνές χάους διαδραματίστηκαν μετά τη λήξη του αγώνα ανάμεσα στην Αλ Μασρί και την Αλ Αχλί, στο Πορτ Σάιντ, με αποτέλεσμα 74 άτομα να βρουν τραγικό θάνατο και περισσότερα από... 1000 να τραυματιστούν σοβαρά.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τους πολιτικούς της αφρικανικής χώρας αλλά και αρκετούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου να επιρρίπτουν ευθύνες στο στρατό για τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων.

Στις τηλεοπτικές εικόνες φαίνεται καθαρά πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν σοβαρές προσπάθειες, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.

Πολλοί πλέον στην Αίγυπτο κάνουν λόγο πως αυτές οι σκηνές βόλεψαν κάποια πολιτικά συμφέροντα και ασκούν σκληρή κριτική προς τις δυνάμεις ασφαλείας.

''Δεν μπορώ να πιστέψω πως όλα έγιναν αυθόρμητα. Υπήρχε συγκεκριμένος σκοπός από κάποιους. Είχαν κανονιστεί τα επεισόδια και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό για να τα αποτρέψουν.'', ανέφερε ο Χανάν Ζεϊνί, μέλος της διοίκησης της Αλ Αχλί.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για ''στημένα'' επεισόδια και ασκεί ευθεία επίθεση μέσω ανακοίνωσης προς τις δυνάμεις ασφαλείας.

''Ένα αόρατο χέρι βρισκόταν σε υπηρεσία. Φοβόμαστε πως κάποιοι αξιωματικοί του στρατού τιμωρούν τον κόσμο με αυτό τον τρόπο. Τιμωρούν τους πολίτες της Αιγύπτου για την επανάσταση που έκαναν και για τον αγώνα που είναι διατεθειμένοι να κάνουν απέναντι σε οποιονδήποτε τύραννο.'', ανέφερε η ανακοίνωση.

Ακόμα πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις μελών του κοινοβουλίου του Πορτ Σάιντ, όπως για παράδειγμα του Αλμπάντρι Φαργκάλι.

''Αυτό που έγινε ήταν πράξη των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτές πέτυχαν αυτή την τραγωδία ή επέτρεψαν να συμβεί. Οι άνδρες του Μουμπάρακ ακόμη κάνουν ότι θέλουν και ασκούν εξουσία. Μπορεί ο επικεφαλής να αποτελεί παρελθόν αλλά οι άνδρες της ασφάλειας διατηρούν ακέραια τα πόστα τους.'', ανέφερε ο Φαργκάλι.
woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: