22.10.10

Η Αττική κρύβει εκπλήξεις ...


Εκπλήξεις αναμένεται να κρύβει η κάλπη της 7ης Νοεμβρίου για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς ο Γιάννης Δημαράς διατηρεί στον πρώτο γύρο προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στον δεύτερο γύρο φαίνεται να υπερισχύει τόσο του Γιάννη Σγουρού όσο και του Βασίλη Κικίλια. Προβάδισμα στην κούρσα για τη δημαρχία της Αθήνας έχει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Γιάννης Μίχας στον Πειραιά είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Σύμφωνα με...
την τηλεφωνική μέτρηση της Marc για το «Εθνος», στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας -δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες- ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Δημαράς από τον πρώτο γύρο των εκλογών διατηρεί προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Γιάννη Σγουρό (ΠΑΣΟΚ). Η υπεροχή του κ. Δημαρά καταγράφεται και στο ερώτημα «Ποιον σκέφτεστε να ψηφίσετε», καθώς σχεδόν έξι στους δέκα (58,5%) πολίτες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν. Στο ίδιο ερώτημα ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει το 34,9%.

Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, παραμένει καθηλωμένος κοντά στο 15%, αδυνατώντας μέχρι στιγμής να εισπράξει την «αντιμνημονιακή» πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δίδυμα του δεύτερου γύρου. Ο κ. Δημαράς με αντίπαλο τον Γ. Σγουρό κερδίζει με μεγάλη διαφορά. Πάντως στο ενδεχόμενο όπου ο Γ. Σγουρός θα έχει ως αντίπαλο τον Β. Κικίλια, κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ με διαφορά περίπου 13 μονάδων.

Η αποχή
Πάντως στον δεύτερο γύρο αυξάνει εντυπωσιακά η αποχή, καθώς το 16% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Από τα στοιχεία της τηλεφωνικής μέτρησης φαίνεται ότι το 29,3% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και το 16,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Γιάννη Δημαρά. Αντίθετα ο Αλέξης Μητρόπουλος παίρνει μόνο το 4,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είναι στο 9,1% και ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης, στο 8,5%. Ακολουθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος με 6,5%, ο οποίος, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, δεν καταφέρνει να εισπράξει τη διαρροή ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς κατευθύνονται προς τον Γιάννη Δημαρά.

Στη μάχη των υπόλοιπων τριών υποψηφίων ο Αλέκος Αλαβάνος είναι στο 3,4%, ο Γρηγόρης Ψαριανός στο 2,9% (Δημοκρατική Αριστερά), ενώ ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, είναι στο 2,2%.

Β’ γύρος σε Αθήνα - Πειραιά
Υπεροχή Κακλαμάνη - Νικητής ο Γ. Μίχας

Απρόθυμοι οι ψηφοφόροι της Αθήνας να ψηφίσουν για τον β’ γύρο

Η αναμέτρηση στον Δήμο Αθήνας και τον Δήμο Πειραιά, όπως δείχνουν και τα ευρήματα της μέτρησης της Marc, δύσκολα θα έχει εκπλήξεις. Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στον α’ γύρο των εκλογών έχει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων από τον βασικό αντίπαλό του Γιώργο Καμίνη.

Στον β’ γύρο των εκλογών μεταξύ των δύο υποψήφιων δημάρχων η ψαλίδα κλείνει (περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες), αλλά με τον Νικήτα Κακλαμάνη να διατηρεί μία σαφή υπεροχή. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στον β’ γύρο το 10,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό, ενώ το 11,3% φαίνεται αποφασισμένο να μην πάει να ψηφίσει.

Η υπεροχή του Νικήτα Κακλαμάνη διαπιστώνεται και στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τον δήμαρχο Αθηναίων ψηφίζει το 76,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 18,1% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Ο κοινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πρασίνων Γιώργος Καμίνης φαίνεται να έχει απώλειες, καθώς μόνο το 62% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός συγκεντρώνει το 9%, η Ελένη Πορτάλιου του ΣΥΡΙΖΑ 6,1% και ο Γιώργος Αμυράς το 5,4%. Στη μάχη του Δήμου Πειραιά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μίχας φαίνεται ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στον β’ γύρο, ανεξάρτητα εάν θα έχει αντίπαλο τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Μιχαλολιάκο ή τον Πέτρο Μαντούβαλο.

Οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν μοιράζονται μεταξύ του Β. Μιχαλολιάκου ή του Πέτρου Μαντούβαλου. Σε ό,τι αφορά τις άλλες υποψηφιότητες, η Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ) είναι στο 10%, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο 6,6% (απεβίωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Λεγάκης).

Ανάλυση:Παναγιώτης Τσούτσιας



Η ταυτότητα της έρευνας

Εντολέας: Εκδόσεις Εθνoς Α.Ε. Μέγεθος δείγματος ανά περιοχή: Περιφέρεια Αττικής: 1.667, Δήμος Αθηναίων: 525, Δήμος Πειραιά: 521 δημότες. Χρονικό διάστημα: 19 - 21 Οκτωβρίου 2010. Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota. Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Στάθμιση: Εγινε στάθμιση με βάση τη γεωγραφική περιοχή και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009. Η Marc ΑΕ: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: