30.10.10

Υπάλληλος υπεξαίρεσε 100.000 ευρώ της Νομαρχίας...


Υπεξαίρεση ύψους 94.000 ευρώ που εξελίσσονταν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, σύμφωνα με τη Νομαρχία Μαγνησίας, από τραπεζικό λογαριασμό για τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων, αποκάλυψε διαχειριστικός έλεγχος μετά από εντολή του...

νομάρχη Απ. Παπατόλια.

«Τα πολλά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες», όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Νομαρχίας Μαγνησίας Γιόλα Βαλατσού, οδήγησαν χθες σε ανακοινώσεις γύρω από την υπόθεση.

Η κ. Βαλατσού ενημέρωσε ότι «στο πλαίσιο στήριξης των αρχών διαφάνειας ο νομάρχης έδωσε στις 17 Σεπτεμβρίου εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών της ΝΑΜ από τριμελή επιτροπή».

Ο έλεγχος, σύμφωνα με το πόρισμα που παραδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, έδειξε αναιτιολόγητες αναλήψεις, χωρίς δικαιολογητικά από το λογαριασμό μισθοδοσίας που τηρείται στην τράπεζα Πειραιώς ύψους 94.000 ευρώ, οι οποίες φέρονται να υπογράφονται από τον ίδιο υπάλληλο της Νομαρχίας.

Η Γενική Γραμματέας της ΝΑΜ ενημέρωσε για τις διοικητικές ενέργειες που ακολούθησαν, προκειμένου να εξακριβωθεί ο υπαίτιος των αναιτιολόγητων αναλήψεων, να επιβληθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και να ενημερωθεί σχετικά η Εισαγγελία.

Στις 22/9, όπως είπε, έγινε ανάκληση της εξουσιοδότησης του υπαλλήλου για την παραλαβή μετρητών και επιταγών μισθοδοσίας από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ζητήθηκαν από την τράπεζα αντίγραφα των ενταλμάτων πληρωμής ανάληψης μετρητών, που αφορούν στο συγκεκριμένο λογαριασμό και τους εξουσιοδοτημένους γι’ αυτόν υπαλλήλους.

Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, αφού έλαβε υπόψη τα αντίγραφα των ενταλμάτων πληρωμής ανάληψης μετρητών από την τράπεζα Πειραιώς, κατατέθηκε στο νομάρχη και στη συνέχεια στην Εισαγγελία Βόλου με μηνυτήρια αναφορά με όλα τα στοιχεία που είχαν προκύψει έως τότε.
Μετακινήθηκαν οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν εμπλακεί στις διαδικασίες κίνησης του συγκεκριμένου λογαριασμού (έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών στις 28-9-2010) και διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθούν πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες του εμπλεκομένου προσωπικού.

Η Νομαρχία ζήτησε αντίγραφο των βιντεοσκοπημένων συναλλαγών από την Τράπεζα, ενώ έδωσε εντολή για γραφολογική εξέταση από πραγματογνώμονα για να διαπιστωθεί αν η υπογραφή στις εντολές ανάληψης είναι από το ίδιο άτομο που είχε εξουσιοδοτηθεί από την υπηρεσία να διενεργεί αναλήψεις από το λογαριασμό μισθοδοσίας της ΝΑΜ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Βαλατσού εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος εξουσιοδοτήθηκε για την ανάληψη κάθε μήνα χρημάτων προκειμένου να πληρώνονται οι κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων των υπαλλήλων της ΝΑΜ, που δεν είναι μηχανοργανωμένα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να πληρώνονται on line.

Οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων πληρώνονταν κανονικά. «Ο υπάλληλος έκανε μία ανάληψη ισόποση των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια γινόταν ακόμη μία ανάληψη άλλου ποσού, που δεν αφορούσε σε υποχρεώσεις της Νομαρχίας. Όλα τα αντίγραφα των συναλλαγών κρατούνταν από την Τράπεζα, που τα έθεσε υπόψη της Νομαρχίας και φέρουν την υπογραφή ενός υπαλλήλου. Από κει και πέρα θα εξεταστεί αν όντως η υπογραφή είναι του συγκεκριμένου υπαλλήλου ή όχι», πρόσθεσε η κ. Βαλατσού.

Σε ερώτηση πώς οι αναιτιολόγητες αναλήψεις δεν εμφάνισαν το έλλειμμα, η Γενική Γραμματέας της ΝΑΜ απάντησε ότι περίπου 100.000 ευρώ του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού ήταν ταμειακό υπόλοιπο από προηγούμενα χρόνια.

Στην Εισαγγελία Βόλου πάντως χθες, παρά το ότι η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τη Νομαρχία την 1η Οκτωβρίου, δεν γνώριζαν την υπόθεση και παραμένει άγνωστο εάν κινήθηκε η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.
.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: