31.10.10

Τα μυστικά γκάλοπ...


Η μάχη του δεύτερου γύρου είναι για το ΠΑΣΟΚ εξίσου κρίσιμη, αλλά στην Ιπποκράτους κυριαρχεί η άποψη ότι αν την πρώτη Κυριακή επικρατήσει κλίμα εμπιστοσύνης υπέρ των υποψηφίων του, θα δημιουργηθεί εν συνεχεία «ρεύμα» απόρριψης ετερόκλητων σχημάτων που κατέρχονται με την...
«αντιμνημονιακή σημαία». Καθαρός στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι ταυτόχρονα το προβάδισμα (έστω και με... μία ψήφο διαφορά) έναντι των «γαλάζιων» αντιπάλων του στις περιφέρειες, για τις οποίες και η ΝΔ έχει αποκτήσει εικόνα ντέρμπι.


Η αλήθεια είναι ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε και έχει, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, γκάλοπ που «φωνάζουν» για τη δέουσα τακτική των τελευταίων επτά ημερών.

Πρώτο μέλημα, η άνετη επικράτηση από τον πρώτο γύρο στις «σίγουρες» Περιφέρειες που δεν... επιδέχεται αμφισβήτηση η ηγεμονία των υποψηφίων του (π.χ. Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο).

Γκάλοπ και αντάρτες
Δεύτερο «στοίχημα», είναι η ασφαλής «μετάφραση» των μυστικών γκάλοπ, σε περιοχές όπως η Ηπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, στις οποίες οι υποψήφιοι περιφερειάρχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αρκεί να πείσουν και να κινητοποιήσουν εγκαίρως τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.

Τρίτη και εξέχουσα προϋπόθεση να πριονίσει τη δυναμική των «ανταρτών» -στην Αττική και στα Ιόνια- ώστε να περιορίσει τις «διαρροές» και ει δυνατόν να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη για τα δίδυμα (και τη σειρά) που θα φτάσουν στον δεύτερο γύρο. Εκτός αυτού στην Ιπποκράτους διατηρούν τη φιλοδοξία να πετύχουν την έκπληξη σε περιοχή, όπου η Ρηγίλλης θεωρεί δεδομένη τη νίκη των υποψηφίων της (π.χ. στη Δυτική Μακεδονία).

Η μόνη μέρα που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε στα χέρια του δύο και τρία γκάλοπ για την Αττική ήταν η 28η Οκτωβρίου λόγω αργίας! Τις υπόλοιπες μέρες και μετά τα «διακαναλικά» διλήμματα του πρωθυπουργού, η συσπείρωση των «πρασίνων» ανέβηκε αισθητά - σε βαθμό μάλιστα που στην Ιπποκράτους έχουν πια βάσιμες ενδείξεις ότι ο Γιάννης Σγουρός ελαχιστοποιώντας τη διαφορά από τον Γ. Δημαρά (ήδη σε υποχώρηση) θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα την 7η Νοέμβρη.

Τα γκάλοπ «συμφωνούν» επίσης ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αυξήσουν περαιτέρω τη συσπείρωσή τους μέχρι την κάλπη, συμπέρασμα που οδηγεί σε γρίφο σχετικά με το «πλαφόν» της ανόδου του κ. Κικίλια.

Στον δεύτερο γύρο
Σε ανοδική πορεία έναντι του «πράσινου αντάρτη» στα Ιόνια βρίσκεται ο Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος βάσει των γκάλοπ θα αντιπαρατεθεί στον δεύτερο γύρο με τον Σπ. Σπύρου της ΝΔ. Πάντως, ο κ. Μπεριάτος καλείται να λύσει το πρόβλημα στην Κέρκυρα, το μοναδικό αλλά και πολυπληθέστερο νησί, όπου πρώτος παραμένει ο Σπ. Καλούδης.

Τρεις Περιφέρειες θεωρούνται σίγουρες και στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν νίκη από τον α' γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τ. Γιαννακίδης, προηγείται σταθερά.

Η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει επίσης σε βέβαιη νίκη, συνυπολογίζοντας στη στήριξη των μειονοτικών περιοχών και στην αντιμετώπιση τοπικών συγκρούσεων.

Ισχυρή πρωτιά έχει στην Πελοπόννησο σε όλα τα γκάλοπ ο Πέτρος Τατούλης (γράφει -λένε- 4 μπροστά...), ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία.

Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Τατούλη θα γυρίσει οριστικά και θα κριθεί από τη σθεναρή στήριξη της Κορινθίας και της Αργολίδας, καθώς στην Αρκαδία διαπλέκονται σε δημοτικό επίπεδο οι ψήφοι προς «αντάρτικα» ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Κεντρική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο φαίνεται ότι θα καταγραφούν στις γαλάζιες νίκες, παρότι ο Μάρκος Μπόλαρης στις δημοσκοπήσεις «διαβεβαιώνει» ότι έχει την προοπτική της μάχης στον δεύτερο γύρο και ο Ν. Γιακαλής μπορεί να αναθερμάνει τις παλιές σχέσεις του με το τοπικό ΚΚΕ (άλλωστε ο ίδιος έχει ταχθεί κατά του μνημονίου).

Συμπέρασμα; Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από την «κόλαση», αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την απόσταση που τον χωρίζει από τον... παράδεισο!

Οι γνωρίζοντες εξηγούν ότι το αποτέλεσμα στις 13 Περιφέρειες μπορεί να... γυρίσει και στο παρά πέντε - είτε πριμοδοτώντας τους υποψηφίους και δίνοντας τη νίκη τουλάχιστον στις 7 μάχες είτε χάνοντας την πλειοψηφία και τον αγώνα με τους «αντάρτες» στην Αττική των δυόμισι εκατ. ψηφοφόρων και στα κατά την... παράδοση πράσινα Ιόνια Νησιά...

Πως βάφεται ο χάρτης της Ελλάδας λίγο πριν από το νήμα

* Σύμφωνα με τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ μπορούν θα κερδηθούν από τον πρώτο γύρο οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σίγουρες θεωρούνται και οι περιφέρειες της Πελλοπονήσου, όπου υποστηρίζεται ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης και της Ανατολικής Μακεδινίας και Θράκης.
* Ο Πέτρος Τατούλης σε όλα τα γκάλοπ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστά πάνω από 40%, ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία. Ισως για αυτό στα γκάλοπ της ΝΔ δείχνει ότι η εκλογή περιφερειαχη στην Πελλοπόνησο θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.
* Ντέρμπι δείχνουν τόσο τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στη Στερεά Ελλάδα ο Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Χειμάρα.
* Η ΝΔ πιστεύει ότι θα κερδίσει ίσως και από τον πρώτο γύρο την Κενρική Μακεδονία με τον Π. Ψωμιάδη, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η ΝΔ εκτιμά ότι έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ο κ. Γ. Δάκης συνεχίζει να διατηρεί ένα προβάδισμα που ξεπερνά τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ντέρμπι και η ανατροπή
Τέσσερις μάχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρκετούς λόγους να επιμένουν ότι ξεκινώντας με τη θετική πρόβλεψη στις πέντε περιφέρειες (Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Αν. Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο), δύνανται να κερδίσουν κάποιο ή κάποια από τα ντέρμπι σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα με αιχμή του δόρατος τους κ.κ. Αργύρη, Παπατόλια και Περγαντά αντίσοιχα. Τελευταίες μετρήσεις «διευκρινίζουν» ότι το οριακό προβάδισμα που καταγράφουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να ενισχυθεί στο επταήμερο.

Ζητούμενο παραμένει η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στον β' γύρο -π.χ. στη Θεσσαλία οι του ΚΚΕ «μοιράζονται» βάσει των γκάλοπ μεταξύ του πράσινου και γαλάζιου αντιπάλου. Ενα στοίχημα της τελευταίας στιγμής αφορά την πρόβλεψη για ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, αν και σε πρόσφατο γκάλοπ ο «γαλάζιος» υποψήφιος προηγείται τρεις μονάδες. Τα ποιοτικά στοιχεία όμως «μιλούν» για «αουτσάιντερ» εκ των «πρασίνων», που ενδέχεται να κάνει την έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα των ψηφοφόρων σχετίζεται εν πολλοίς και από τη δυναμική των υποψηφίων δημάρχων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οπου έχει να αντιμετωπίσει «αντάρτικους» συνδυασμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος εσωκομματικών συγκρούσεων, καθοριστικών σε κάποιες περιοχές για τη συνεργασία στις 14 Νοέμβρη.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: