30.10.10

ΔΝΤ: «Αλλάξτε τα όλα στις εφορίες»...


Συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής με διοικητικές αλλαγές και εντατικοποίηση των ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα που κατέχουν αδήλωτο πλούτο ζητάει με έγγραφό του προς την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα το «Βήμα», διαπιστώνεται ...
υστέρηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και υποδεικνύεται η άμεση ενεργοποίηση των 250 ελεγκτών του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ελεγχθούν –όπως επισημαίνεται- όσοι πολίτες κατέχουν πισίνες, σκάφη, μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολυτελή αυτοκίνητα.
Στις συστάσεις του Ταμείου περιλαμβάνεται και η ενδελεχής έρευνα όλων των καταγγελιών που υποβάλλουν οι πολίτες στις αρχές για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό. Ζητείται ακόμη η άμεση ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων και η επιτάχυνση των οικείων δικαστικών διαδικασιών, ενώ προτείνεται και η κατάρτιση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και η πειθαρχία τους.
Αν δεν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα που έχει τεθεί για το 2011.
Τις υποδείξεις του Ταμείου –που φέρουν ημερομηνία 26/10/2010- παρουσίασαν σε στελέχη της κυβέρνησης οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα και Στέφανι Εμπλε, οι οποίοι επεσήμαναν τις παρούσες αδυναμίες του συστήματος, όπως οι χρονοβόρες διαδικασίες επίλυσης των φορολογικών διαφορών στα δικαστήρια, αλλά και η ακαμψία του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που δεν επιτρέπει τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στις ΔΟΥ. Τέλος, επισημαίνεται ότι απαιτείται και η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με συγχωνεύσεις στο πρότυπο του Καλλικράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: