30.10.10

Εκδήλωση με τη συμμετοχή Ελληνοαμερικανίδων που διαπρέπουν στα ΜΜΕ -...

Τιμήθηκε η Τίνα Σαντοριναίου για την πολύχρονη προσφορά της στην Ομογένεια...
«Ήταν η φωνή που με κράτησε κοντά στην ελληνική γλώσσα και στις πολιτιστικές αξίες της Ελλάδας» ανέφερε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» Ανεμώνα Χαρτοκόλλη, μιλώντας για την Τίνα Σαντοριναίου, η οποία για 22 χρόνια (1972-1994) ήταν η παραγωγός και η παρουσιάστρια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Η Ελληνική Φωνή της Νέας Υόρκης».
Η Τίνα Σαντοριναίου τιμήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) κατά...
τη διάρκεια εκδήλωσης-συζήτησης στο Μανχάταν. Στο πάνελ συμμετείχαν διακεκριμένες Ελληνοαμερικανίδες στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με θέμα τα ΜΜΕ και η προσωπική τους πορεία στον δρόμο προς την επιτυχία. Επίσης, αναφέρθηκαν στη «σημαντική συμβολή» που διαδραμάτισε η τιμώμενη ώστε χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης να έρχονται καθημερινά σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, μουσική, παράδοση, μεταφέροντας παράλληλα ειδήσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια σε μια εποχή που δεν υπήρχε δορυφορική τηλεόραση και ίντερνετ.
Ομιλήτριες ήταν η ........
Αλέξις Χριστοφόρου (επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS), η Τζοάν Δανιελίδου (πρόεδρος της εταιρίας Danielides Communications), η Πένι Μάνης (παραγωγός της εκπομπής του Άντερσον Κούπερ στο CNN) και η Ανεμώνα Χαρτοκόλλη (δημοσιογράφος στη Νιου Γιορκ Τάιμς). Παρουσιάστρια ήταν η δημοσιογράφος σε ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ Ελένη Κωστοπούλου και την όλη εκδήλωση συντόνισε η Ντόρι Κλείσσα (πρώην παραγωγός του NBC, γνωστή από την παρουσίαση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και νυν στέλεχος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου NYU).
Τόσο στην αρχική αναφορά τους, όσο και απαντώντας σ’ αρκετές ερωτήσεις παρευρισκόντων, οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στα «πρώτα επαγγελματικά βήματα» τους, στην «σκληρή δουλειά» που απαιτήθηκε, στον «έντονο καθημερινό ανταγωνισμό», στην «σκληρότητα και συνάμα την ομορφιά» του δημοσιογραφικού χώρου, στη «σημερινή αβεβαιότητα» που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, στον «ορατό πια κίνδυνο» να κλείσουν μεγάλες εφημερίδες, αλλά και στις ελληνικές καταβολές τους που όπου κι αν ζουν, όπου κι αν δημιουργούν δεν παύουν να συντροφεύουν το κριτήριο, την σκέψη, τη γνώση και την επιτυχία τους.
Όταν ρωτήθηκαν πως βλέπουν τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, η Πένι Μάνης του CNN επισήμανε ότι δεν γνωρίζει τις «λεπτομέρειες της οικονομίας και τις προθέσεις των πολιτικών», αλλά εξέφρασε σιγουριά ότι «οι Έλληνες θα τα καταφέρουν, γιατί είναι πεισματάρηδες, έχουν φιλότιμο, και όταν νιώσουν πως η πατρίδα τους κινδυνεύει, τότε δεν λογαριάζουν κανένα κόστος».
Τέλος, εξήραν το έργο και την προσφορά της Τίνας Σαντοριναίου στον Ελληνισμό της Αμερικής και όχι μόνο γιατί «τότε, ήταν πολλοί Αμερικανοί που μέσω του προγράμματός της γνώρισαν την ελληνική μουσική», όπως υπογράμμισε η κ. Κλείσσα.
Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα και με συγκινησιακή φόρτιση, η Τίνα Σαντοριναίου ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τις ομιλήτριες, λέγοντας: «Μου λείπει το ραδιόφωνο, μου λείπετε όλοι, αλλά σας αγαπώ όλους γιατί σας νιώθω οικογένειά μου».
Η Τίνα Σαντοριναίου είχε αναλάβει το 1972 το πρόγραμμα «Ελληνική Φωνή της Νέας Υόρκης» του ραδιοφωνικού σταθμού WEVD, μετά τον πρόωρο θάνατο του καταξιωμένου στην Ομογένεια δημοσιογράφου, ποιητή και αντιστασιακού στα χρόνια της χούντας, Θεοδόση Άθα. Η τελευταία της εκπομπή μεταδόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1994 και μαζί έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα ελληνόφωνα ΜΜΕ της Αμερικής.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο οργανισμός Association of Greek American Professional Women (AGAPW), παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πολυξένη Μαστροπέρρου (διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της χώρας μας στη Νέα Υόρκη ) και η Μαρία Βάση (συνεργάτης της Γενικής Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κούλας Σοφιανού), η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι «οι Ελληνοκύπριοι ομογενείς δεν ξεχνούν ποτέ τον αγώνα της Τίνας Σαντοριναίου που ξεσήκωνε τον κόσμο για τα μεγάλα συλλαλητήρια μετά την τουρκική εισβολή, αλλά και για τη συνεχή προβολή που έκανε σε όλα τα εθνικά μας θέματα».
kafeneio-gr.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: