29.10.10

Κοινή δήλωση των 27 ηγετών: «Όχι» στο συναλλαγματικό πόλεμο»...


Να αποφύγουν τον πόλεμο ισοτιμιών ζητούν από την G20 οι «27» της Ευρώπης, καταδικάζοντας νομισματικές πολιτικές που μπορεί να σημάνουν επιστροφή στον προστατευτισμό στην αγορά συναλλάγματος παρόμοιου με εκείνον της δεκαετίας του 1930.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν σήμερα...
κοινή δήλωση με την οποία ζητούν από, εν όψει της επικείμενης Συνόδου της G20 στη Σεούλ, οι αναδυόμενες οικονομίες να «αποφύγουν κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος που στοχεύουν σε βραχυπρόθεσμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Η έκκληση της ΕΕ γίνεται με το βλέμμα στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το τεχνητά φθηνό γουάν με στόχο την ενίσχυση των κινεζικών εξαγωγών. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη φοβάται ότι και η Ιαπωνία μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πεκίνου.

Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 πάντως άνοιξε η συζήτηση και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, μήνες νωρίτερα του αναμενόμενου, καθώς η Βρετανία επιδιώκει την εξεύρεση συμμάχων για έναν προϋπολογισμό λιτότητας.

Υπό κανονικές συνθήκες, η συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό -που θα μπορούσε να φτάσει το ένα τρισ. ευρώ- θα άρχιζε τον επόμενο Ιούνιο μετά τις προτάσεις της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέμενε στη συζήτηση του θέματος στη διάρκεια συνάντησης με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών και εξασφάλισε την έκδοση προσχεδίου ανακοινωθέντος βάσει του οποίου ο προϋπολογισμός θα είναι «συγκρατημένος».

Το προσχέδιο εξόργισε κράτη μέλη όπως την Πολωνία και την Ουγγαρία, που ζήτησαν την αφαίρεσή του από το τελικό κείμενο λέγοντας ότι πριν την οριστικοποίηση προτάσεων του είδους αυτού απαιτείται η απαραίτητη συζήτηση τους.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: