30.10.10

Ορίσθηκε η ημερομηνία συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ...


Λευκωσία: Η ημερομηνία συνάντησης του Μπαν Γκι Μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη, έχει καθορισθεί, δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών να την ανακοινώσουν. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι...


κατά τη συνάντηση με τον Μπαν Γκι Μουν, ο ΓΓ δεν πρόκειται να υποβάλει σχέδιο και προτάσεις.

Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα, πρόσθεσε, είναι υποστηρικτικός και η διαδικασία συγκεκριμένη.

Ο Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι πριν από τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, όχι όμως κατ’αναγκη με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη

Τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση ενδεχόμενων σεναρίων, ενόψει της επικείμενης συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση για τα πιθανά θέματα που θα εγείρει ο ΓΓ.

Πρέπει, είπε, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου για διάφορα σενάρια, ώστε να είμαστε χρήσιμοι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στον τόπο.

Δηλώσεις Μάριου Καρογιάν

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν θεωρεί ότι δεν υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο για τέτοιου είδους «τριμερή διάσκεψη», όπως τη χαρακτήρισε, διότι δεν υπάρχουν, όπως είπε, οι αναγκαίες συγκλίσεις.

Το ΔΗΚΟ, τόνισε ο Μ.Καρογιάν, δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ούτε την επιβολή γεφυρωτικών προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί αυτές τις συναντήσεις που γίνονται για να δοθεί όπως λένε τα Ηνωμένα Έθνη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, να οδηγήσουν – όπως είπε- στα προεόρτια μια διεθνούς διάσκεψης.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι είναι βασικό πριν από την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης να δοθεί η ευκαιρία στα κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους.

Δηλώσεις Ιωάννας Παναγιώτου

Η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο, όπως δήλωσε, μέσα από τη συναντίληψη που φαίνεται να δημιουργείται, είναι σε θέση να αποφασίσει την τακτική παγώματος της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η κ. Παναγιώτου εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους στο θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, καθώς και της παραβίασης της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία εδώ και 36 χρόνια.
/www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: