22.10.10

Σκορπιοί...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τα είπε – σχεδόν – σωστά. Η παρατήρηση του Δηµήτρη Δασκαλόπουλου ότι «δεν µπορώ να λύσω την εξίσωση για το πώς θα µειώσω 30% τις τιµές όταν έχω 5% κέρδη» συνοψίζει τη σχιζοφρένεια της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην αγορά. Το γεγονός ότι ήρθε µετά τη συνάντηση µε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν αποτελεί σύµπτωση.

Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ προσήλθε στο...
υπουργείο Ανάπτυξης ως ένας δυναµικός και, κυρίως, αποτελεσµατικός πολιτικός της επόµενης γενιάς. Παραδόξως, παίρνει το νήµα από εκεί που το άφησε – περίπου – ο Βασίλης Κεδίκογλου ως υπουργός Εµπορίου τη δεκαετία του £ 80. Η πολιτική λογική είναι απλή. Ο πληθωρισµός ανεβαίνει – είναι ήδη στο 5,5%. Δεν µπορεί να φταίει ούτε η φορολογία στα καύσιµα ούτε η αλµατώδης άνοδος του ΦΠΑ. Πρέπει να φταίνε οι τιµές. Ας βάλουµε λοιπόν τους καταναλωτές κόντρα στις εταιρείες. Ωστόσο, η οικονοµία δεν προσφέρεται για λύσεις-φασόν. Πόσο εύκολο είναι να έχεις επιχείρηση στην Ελλάδα αυτή τη στιγµή; Τι παραπάνω κοστίζουν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι πάσης φύσεως στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς;

Ούτως ή άλλως, υπουργείο και επιχειρήσεις έχουν εµπλακεί σε έναν πόλεµο στοιχείων µε την κυβέρνηση να βλέπει αυξηµένες τιµές και την αγορά να επικαλείται µειώσεις τιµών την τελευταία διετία.

ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ από τον Χρυσοχοΐδη, η προκάτοχός του Λούκα δεν τα £ χε βάλει µε την αγορά. Ως οικονοµολόγος ήξερε, άλλωστε, ότι οι φόροι θα ‘φερναν πληθωρισµό και το £ χε πει. Ωστόσο, η Κατσέλη είχε ένα µεγάλο υπουργείο µε πολλά εργαλεία. Μεταξύ αυτών και η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή που την πήρε µαζί της στο Εργασίας. Ο Μιχάλης δεν έχει εργαλεία ανάπτυξης. Το Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων πετσοκόβεται καθηµερινά για να αιµοδοτήσει τα δηµόσια οικονοµικά. Οι εφοπλιστές – που έχουν τα λεφτά – ξαναγύρισαν στο λιµάνι. Και η ενέργεια – που η απελευθέρωσή της ενέχει υπεραξίες – έµεινε στην Μπιρµπίλη. Κάπως έτσι ο Χρυσοχοΐδης βρέθηκε τερµατοφύλακας κατά του πληθωρισµού ή, σύµφωνα µε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, υπουργός Αγορανοµίας.

Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ έβαλε στόχο 30% µείωση των τιµών ώς τα Χριστούγεννα. Τι θα γίνει αν δεν του βγει; Δεν είναι αστείο. Δείτε τι έπαθε ο Οµπάµα που είχε δεσµευθεί ότι η ανεργία δεν θα υπερβεί το 9% στις ΗΠΑ και τώρα έµπλεξε γιατί το πέρασε. Η αγορά πάλι πρέπει να µείνει ζωντανή σε συνθήκες ύφεσης. Επιχειρήσεις χωρίς κέρδη δεν υπάρχουν. Ακόµη χειρότερα: στη φάση που η Ελλάδα κυνηγάει τις επενδύσεις µε το ντουφέκι, µπορεί η κυβέρνηση να εµφανίζεται να πυροβολεί την εγχώρια επιχειρηµατικότητα;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο υπουργός Ανάπτυξης και η αγορά είναι σαν δύο σκορπιοί σε ένα µπουκάλι.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: