5.7.20

Το ασήκωτο βάρος του ονοματεπώνυμου...






















Το πολιτικό κληροδότημα του τρίτου Κ. Καραμανλή περιλαμβάνει μια ιδιότυπη σχέση με τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίστηκαν ο αείμνηστος θείος Κώστας και ο πατέρας Αχιλλέας -μόνο που, στα καθήκοντα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το «καλημέρα» τα έκανε… θάλασσα.
Στο...
φωτογραφικό άλμπουμ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του ως βουλευτή Σερρών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει επιλέξει μια ιδιαίτερη σειρά στιγμιότυπων για να εικονογραφήσει τη διαδρομή του. Η πρώτη φωτογραφία απεικονίζει τον ίδιο σε ηλικία 4-5 ετών στην αγκαλιά του θείου του, ιδρυτή της παράταξης και πατριάρχη της πολιτικής «δυναστείας», του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στην επόμενη φωτογραφία πάλι ο αείμνηστος θείος κρατάει στο ένα χέρι ένα μπαστούνι του γκολφ και με το άλλο χαϊδεύει το κεφαλάκι του μικρού Κώστα. Η επόμενη φωτογραφία απαθανατίζει τους τρεις «Κωνσταντίνους» της «δυναστείας», τον «εθνάρχη», τον «διάδοχο» και εξάδελφο Κώστα του Αλεξάνδρου, και τον ίδιο, τον Κώστα junior του Αχιλλέα. Παραδόξως απουσιάζει από αυτή τη φωτογραφική αφήγηση μια φωτογραφία με τον πατέρα του.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είναι κυριολεκτικά παιδί της μεταπολίτευσης. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1974, τη χρονιά που ο ιδρυτής της Ν.Δ. εδραίωσε την ασύλληπτη ηγεμονία του στο πολιτικό σύστημα με 54,37%, σε πείσμα των προσδοκιών τις οποίες είχαν δημιουργήσει ο αντιδικτατορικός αγώνας, ο αντιαμερικανισμός, η αίγλη της Αριστεράς.



Αν και μεγάλωσε σε κατ’ εξοχήν πολιτική οικογένεια, μέχρι τα 40 του φαίνεται ότι ο οικογενειακός καταμερισμός εργασίας δεν είχε καταλήξει ποιος θα κληρονομήσει την καραμανλική έδρα στην κοιτίδα της «δυναστείας», στις Σέρρες, που από το 1963 μέχρι το 2007 -για 38 ολόκληρα χρόνια αν αφαιρεθεί το «διάλειμμα» της χούντας- την κατείχε ο πατέρας του Αχιλλέας. Ο πατέρας του υπουργού Μεταφορών συγκαταλέγεται στους 5-6 μακροβιότερους βουλευτές της νεότερης Ελλάδας.

Το πολιτικό κληροδότημα του τρίτου Κ. Καραμανλή περιλαμβάνει, εκτός από το βαρύ ονοματεπώνυμο, και μια ιδιότυπη σχέση με τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίστηκαν ο αείμνηστος θείος και ο σταθερός, αν και πάντα στη σκιά του δημοφιλούς αδελφού του, πατέρας: ο Αχιλλέας Καραμανλής διετέλεσε υφυπουργός ή αναπληρωτής ΠΕΧΩΔΕ στις κυβερνήσεις Κων. Μητσοτάκη, ενώ ο ιδρυτής της Ν.Δ. στα μετεμφυλιακά χρόνια είχε ένα θορυβώδες, κυριολεκτικά σαρωτικό πέρασμα από το υπουργείο Μεταφορών. Πέρασμα συνδεμένο με το ξήλωμα του τραμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την πριμοδότηση των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων, που οδήγησε και στη δημιουργία του διαβόητου ΟΑΣΘ.

Προφανώς είναι κάτι παραπάνω από απλή σύμπτωση το γεγονός ότι -με σπουδές Ιστορίας και Οικονομίας στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη- ο Κώστας Καραμανλής «ο τρίτος», αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του το 2015 ως βουλευτή Σερρών, ανέλαβε τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών από πέρσι και το αντίστοιχο υπουργείο.

Ισως πρόκειται για μια συμβολική επένδυση της πολιτικής οικογένειας στο μέλλον της συντηρητικής παράταξης. Αν βέβαια αφήσει χώρο σε αυτό το μέλλον η άλλη πολιτική οικογένεια, που προς το παρόν κατέχει τα κλειδιά του «μαγαζιού», η φαμίλια Μητσοτάκη. Πολυάνθρωπη και με πολλούς κληρονόμους κι αυτή. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη ΚιμπουρόπουλουΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: