28.5.20

Νέος λόγος Γεωργιάδη υπέρ τραπεζών...


"Άδειασε" τις κυβερνητικές υποσχέσεις για παρέμβαση - "Δεν πιστεύω σε νομοθετικές εφαρμογές διατίμησης των τραπεζικών υπηρεσιών" - Η προσπάθεια σύγκρισης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκάλεσε το...
ειρωνικό ξέσπασμα του Ν. Κακλαμάνη: "Ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών και των τραπεζιτών"

Στο πλευρό των τραπεζών βρέθηκε για ακόμα μία φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ότι οι χρεώσεις τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο υπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε για πολλοστή φορά τον καπιταλισμό και την ελευθερία της αγοράς προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή του να παρέμβει στο ζήτημα των υψηλών χρεώσεων των τραπεζών. Στη συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης με ένα δηκτικό σχόλιο για τη στάση των ευρωπαϊκών οργάνων στο ίδιο ζήτημα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Άδ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε την πρόσφατη απάντηση της ΕΚΤ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για το ζήτημα των χρεώσεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απάντηση, οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούν στο 16% των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Αντίδραση Κεγκέρογλου στη λαθροχειρία Γεωργιάδη

Ο Β. Κεγκέρογλου αντέδρασε έντονα σε αυτή τη λαθροχειρία θυμίζοντας ότι μπορεί οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών να είναι στο μισό των λειτουργικών εξόδων των ευρωπαϊκών τραπεζών, όμως το λειτουργικό τους κόστος είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τους ισχυρισμούς της ΕΚΤ σχολίασε και ο Ν. Κακλαμάνης θυμίζοντας το ειρωνικό σύνθημα «ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών και των τραπεζιτών». Δεν έχει κρύψει άλλωστε τον συντηρητικό ευρωσκεπτικισμό του.

Ο Άδ. Γεωργιάδης συνέχισε την προσπάθεια λαθροχειρίας επικαλούμενος την τιμολόγηση τραπεζικών υπηρεσιών τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Societe Generale, Deutsche Bank, BBVA, Banco BPI) προκειμένου να ισχυριστεί ότι η τιμολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλότερη. Ο Άδ. Γεωργιάδης βολικά «ξέχασε» να θυμίσει τη διαφορά της αγοραστικής δύναμης μεταξύ των Ελλήνων και των πολιτών των χωρών όπου δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες τράπεζες.

“Οπαδός της ελεύθερης αγοράς”

Όσον αφορά την πρόταση για διατίμηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εν μέσω της πανδημίας, ο Άδ. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πιστεύω σε νομοθετικές εφαρμογές διατίμησης των τραπεζικών προϊόντων και των τραπεζικών υπηρεσιών, γιατί είμαι οπαδός της ελευθέρας αγοράς και πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός αυτά τα λύνει». Πρόσθεσε ακόμα ότι «εμένα μου αρέσει να λειτουργεί η οικονομία της αγοράς και ο καπιταλισμός. Χωρίς τις τράπεζες δεν υπάρχει καπιταλισμός».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είχε αναγνωρίσει πως οι χρεώσεις είναι υψηλές και είχε προαναγγείλει κάποια κυβερνητική παρέμβαση, κάτι που είχε αφεθεί να διαφανεί και προ μηνών, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες...

Παπαγιάννης Κώστας

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: