2.10.23

Κυρίαρχη η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ...


Ερωτηματικά κι αγωνία για την πορεία, το μέλλον και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή παραμένει η κυρίαρχη συνθήκη στην αξιωματική αντιπολίτευση αγγίζοντας τόσο το στελεχιακό δυναμικό όσο και την βάση του κόμματος. 

Οι διεργασίες σε όλες τις πλευρές «δίνουν και... παίρνουν» με τον μετεκλογικό πολιτικό διχασμό  να παραμένει το (κάθε άλλο παρά στέρεο) έδαφος που γίνεται κάθε κίνηση. Η υπερ-δραστηριότητα του νέου προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρότι συνιστά μια μορφή πολιτικής δραστηριότητας, δεν φαίνεται να δίνει απαντήσεις ενώ πεδίο πολιτικού διαλόγου παραμένουν τα όργανα του κόμματος, που έως στιγμής δεν έχουν συνεδριάσει.

Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επίσης από την ηγεσία του κόμματος έχει αφεθεί να εννοηθεί πως πριν την συνεδρίαση της Κ.Ε θα προηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος δίχως όμως να έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις αλλά και τα έως τώρα ήθη η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή.

Αυτά ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας δεν κατέδειξαν ότι οι 56.461 ψήφοι με τους οποίους εκλέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφώσει κάποιο είδος κοινωνικού ρεύματος στο εκλογικό σώμα των περισσότερων από 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.  

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται καθηλωμένος στα χαμηλά εκλογικά ποσοστά των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Η νέα ηγεσία του κόμματος φαίνεται να εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων, όμως και αυτό το στοιχείο προστίθεται στην συνολική εικόνα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Ομπρέλα

Τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται να εκφράστηκαν και στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποίησαν τα στελέχη που συσπειρώνονται στην «Ομπρέλα». Σύμφωνα με πληροφορίες στην διαδικασία συμμετείχε υπερδιπλάσιος αριθμός στελεχών από τον αναμενόμενο και μάλιστα όχι κατ’ ανάγκη προσώπων που έως σήμερα κατατάσσονταν στην «Ομπρέλλα». Στην συζήτηση κυριάρχησε – όπως ήταν αναμενόμενο- το ζήτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος και η σχέση που εφεξής θα έχει με την έννοια, τις πολιτικές θέσεις,  τις πρακτικές αλλά και τον πολιτικό πολιτισμό της αριστεράς.

Ο συγκεκριμένος χώρος φαίνεται να προσβλέπει ιδιαίτερα στην τήρηση των εσωκομματικών διαδικασιών και στην συνεδρίαση των οργάνων. Θέμα που άλλωστε έχει θέση με επίταση η «Ομπρέλα» εδώ και τρείς ημέρες. Είναι επίσης σαφές πως από τα στελέχη του χώρου θα ζητηθεί να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι (προεκλογικές) αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προκειμένου να διεξαχθεί Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο. Θυμίζουμε πως το έκτακτο συνέδριο, σε αντίθεση με το Διαρκές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, έχει διευρυμένες σχεδόν απόλυτες αρμοδιότητες. Ενώ οι σύνεδροι που το απαρτίζουν εκλέγονται εκ νέους από τις κομματικές οργανώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο Κασσελάκης

Αυτά ενώ πλήρες είναι όπως φαίνεται το πρόγραμμα της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων επίσκεψη στον Βόλο όπου αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στην σχέση του Κ.Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και το βίντεο όπου επιτίθεται και χειροδικεί με δημότη. Επίσης θα επισκεφθεί την πληγείσα επιχείρηση Agrigaz στον Βόλο και τις εργατικές κατοικίες στην Γιανούλη Λάρισσας. Θα επισκεφθεί επίσης τον Δομοκό και τα Φάρσαλα ενώ θα έχει συνάντηση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Γκλέτσο...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: