30.10.23

Η «τέχνη» της ανατίναξης ενός τανκ δύο εκατομμυρίων με ένα drone 400 ευρώ...


Ρεπορτάζ του Politico αποκαλύπτει πώς τα εμπορικά drones μετατράπηκαν σε «καμικάζι» από τον ουκρανικό στρατό...
Τα drones έχουν έρθει να αλλάξουν το πολεμικό «παιχνίδι» και αναδιαμορφώνουν τη γεωμετρία των συγκρούσεων τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και εκτός αυτού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το... τελευταίο 20μηνο, έχει δώσει κατά γενική ομολογία νέο ρόλο στα μικρά αυτά τεχνολογικά προϊόντα που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε συμβατικά για εξωτερικές δραστηριότητες για τη δουλειά ή την προσωπική χρήση. Πλέον αυτά επιτελούν μια πολύ διαφορετική λειτουργία σε συνθήκες πολέμου, έχοντας μετατραπεί σε άκρως αποτελεσματικά όπλα με πολύ μικρό κόστος και εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Ένα drone μπορεί πλέον να κατασκευασθεί και αυτοσχέδια από Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι γενίκευσαν την «τέχνη» στον πόλεμο με τη Ρωσία για μπορέσουν να ανακόψουν τις επιθέσεις και να πλήξουν καίριους στόχους ενός σαφώς ισχυρότερου σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, τεχνογνωσία και εύρος οπλοστασίου.
poster
Αυτοσχέδια drone που κοστίζουν το πολύ μερικές εκατοντάδες δολάρια και ζυγίζουν το πολύ ένα κιλό δίνουν στους Ουκρανούς ένα πολύ σημαντικό όπλο απέναντι στα καταστροφικά άρματα μάχης, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στη Μόσχα.

«Αυτό το drone κοστίζει μέχρι 400 δολάρια και μπορεί να κατασκευαστεί οπουδήποτε. Φτιάξαμε τα δικά μας με μικροτσίπ που εισάγονται από την Κίνα και εξαρτήματα που αγοράσαμε από το AliExpress» λέει στο Politico ο Πάβλο Τσιμπένκο, διευθυντής της στρατιωτικής ακαδημίας Dronarium έξω από το Κίεβο.

«Και ναι, οι μπαταρίες είναι Tesla. Κάθε αυτοκίνητο έχει περίπου 1.100 μπαταρίες που μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτά τα drone» αναφέρει.

«Ένα τυπικό drone προβολής πρώτου προσώπου (FPV - First Person View) ζυγίζει έως και ένα κιλό, έχει τέσσερις μικρούς κινητήρες, μια μπαταρία, ένα πλαίσιο και μια κάμερα συνδεδεμένη ασύρματα με γυαλιά που φοράει ο πιλότος που το χειρίζεται εξ αποστάσεως. Μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 κιλά εκρηκτικά και να πλήξει έναν στόχο με ταχύτητα έως και 150 χιλιόμετρα την ώρα», εξηγεί ο Τσιμπένκο που είναι άρτιος γνώστης στην κατασκευή και τη χρήση του.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να το καταρρίψεις», εξήγησε και είπε ότι «μόνο με δίχτυ γίνεται. Και προβλέπω ότι σύντομα θα πρέπει να τοποθετήσουμε τέτοια δίχτυα πάνω από τις πόλεις μας, ή τουλάχιστον σε κυβερνητικά κτίρια, σε όλη την Ευρώπη».

Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ουκρανικά drones καμικάζι έχουν πλήξει καίριους στόχους σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ήδη από τους πρώτους μήνες της εισβολής υιοθέτησε την πρακτική των Ουκρανών και εκπαίδευσε τον στρατό της στη χρήση των εν λόγω drones, μετατρέποντάς τα σε βασικό όπλο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

H έλλειψη τεχνογνωσίας στο ΝΑΤΟ και ο κινεζικός παράγοντας
Ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά drones που κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα ή αλλού από κινεζικά εξαρτήματα, ορισμένα δυτικά κράτη έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να μάθουν από την εμπειρία της Ουκρανίας.

Αρκετά στελέχη του τομέα κατασκευής drone των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν ανώνυμα στο Politico ότι οι ειδικές δυνάμεις και οι αντιτρομοκρατικές μονάδες δύο χωρών του ΝΑΤΟ, που συνορεύουν με τη Ρωσία, έχουν παρακολουθήσει μαθήματα από ουκρανούς χειριστές drone τους τελευταίους έξι μήνες.

Το ενδιαφέρον τους συγκεντρώνεταθ στην αντιμετώπιση μικρών drones καμικάζι και εμπορικών drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για αναγνώριση, αποτροπή πυρών πυροβολικού και ζωντανό βίντεο, είπε στο Politico ένα άτομο με άμεση γνώση για το ζήτημα.

Η βασική εκπαίδευση για έναν πιλότο drone διαρκεί πέντε μέρες. Η εκμάθηση του χειρισμού ενός drone καμικάζι διαρκεί περισσότερες από 20 ημέρες, είπε ο Τσιμπένκο.

Η εμπειρία του πεδίου μάχης οδήγησε την ουκρανική κυβέρνηση να στραφεί μακριά από τα συμβατικά στρατιωτικά drones, τα οποία είναι μικροσκοπικά αεροσκάφη σταθερών ελίκων με αρκετά μεγάλη εμβέλεια για να χτυπήσουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Η αποτελεσματικότητα των εμπορικών drones FPV σε κοντινή απόσταση οδήγησε τον υπουργό Άμυνας, Rustam Umerov, να απλοποιήσει τις εγκρίσεις για νέα μοντέλα που πρόκειται να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία είναι σε θέση να παράγουν μόνες τους drones για πόλεμο. Εξακολουθούν να προμηθεύονται σημαντικά εξαρτήματα από την Κίνα -τον κορυφαίο κατασκευαστή εμπορικών drones. Νωρίτερα φέτος, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές drone τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία υπό το «φόβο ότι θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».

Ωστόσο, είναι δυνατή η απόκτηση εξαρτημάτων και drones μέσω τρίτων χωρών. «Ναι, η Κίνα μπορεί είτε να σταματήσει την κατασκευή drones ή την εξαγωγή ανταλλακτικών αν εμφανιστεί η Ουκρανία στα δεδομένα εξαγωγών. Αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τι αγοράζουμε στην Ευρώπη. Η Ρωσία έχει λιγότερα προβλήματα και κοινά σύνορα με την Κίνα και αυτό κάνει τις εισαγωγές drone πολύ ευκολότερες», εξήγησε ο Τσιμπένκο.

Δεδομένου ότι η Ρωσία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, η προτίμηση του στρατού της Ουκρανίας για την κινεζική τεχνολογία εγείρει ανησυχίες μεταξύ των δυτικών εταίρων του Κιέβου ότι το το Πεκίνο μπορεί να διαβιβάσει ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα στη Μόσχα.

«Κάθε κλειδαριά έχει το κλειδί της. Πράγματι, τα εμπορικά drones που αγοράζουμε στα καταστήματα συγχρονίζουν τα δεδομένα τους με έναν διακομιστή. Αλλά μάθαμε πώς να δημιουργούμε συνδέσεις χρηστών που είναι εντελώς ανώνυμες. Ακόμη και το drone μπορεί να πιστεύει ότι πετάει κάπου στον Καναδά -και όχι στο Donbas», αντέτεινε ο Τσιμπένκο.

«Όταν μιλήσαμε με Ευρωπαίους, έμειναν έκπληκτοι με το πόσο εύκολο είναι να χακάρεις και να ανωνυμοποιείς τα κινεζικά drones. Είναι ασφαλές να τα χρησιμοποιήσουμε, προσπαθήσαμε να πείσουμε τους συνεργάτες μας», είπε ο στρατιωτικός, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου να αναπτύξει και να πιστοποιήσει ανεξάρτητα τα δικά της drones.

«Αν περιμέναμε, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει πριν τελικά φτάσουν», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: