29.10.23

Για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προετοιμάζονται οι ΗΠΑ...


Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή και επικεντρώνεται στην κατάρτιση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν επαρκή προστασία, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο πρακτορείο ειδήσεων Axios...


Η ανησυχητική προοπτική της περιφερειακής κλιμάκωσης -που τροφοδοτείται από μια σειρά αψιμαχιών πέραν των μαχών στη Γάζα- απασχολεί πολλές από τις συζητήσεις των κορυφαίων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου.

Συζητήθηκε από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, αρκετές ώρες μετά την επέκταση των επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.


Την ανησυχία της έχει εκφράσει και η Σουηδική Αραβία, ενώ το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ ότι στη σύρραξη μπορεί να εμπλακούν και εξωτερικές δυνάμεις.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ θα αυξήσει την ένταση των επιθέσεών της στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ως απάντηση στη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσει να κλιμακώσει χωρίς να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου έρχονται αφού οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούνται από ομάδες που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: