29.10.23

Μισό επίδομα και διπλή φορολόγηση...


...για την πλειονότητα των συνταξιούχων...

«Προσωπική διαφορά» και εισφορά αλληλεγγύης μειώνουν κι άλλο τα εισοδήματα των συνταξιούχων
Με επιδόματα αντί αυξήσεων σε 750.000 συνταξιούχους, με παράταση της εργασίας των απόμαχων της εργασίας και επιπλέον φορολόγησή τους αλλά και... με διατήρηση της επιπρόσθετης φορολογίας ΕΑΣ (εισφορά αλληλεγγύης), που φέτος μπορεί να αφορά ακόμα και 900.000 συνταξιούχους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζονται (και με την κατάθεση στη Βουλή από τον επόμενο μήνα του λεγόμενου «μίνι» ασφαλιστικού νομοσχεδίου) πως ενισχύουν τα εισοδήματα του συνόλου των συνταξιούχων.


Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικότερα αν σταθεί κανείς σε επιμέρους διατάξεις και συνυπολογίσει και τα τρία συγκεκριμένα μέτρα που θα ισχύσουν και φέτος, επιβεβαιώνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα από τα 2,6 εκατ. συνταξιούχων θα παραμείνει ουσιαστικά αβοήθητη σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής ροκανίζουν καθημερινά τα εισοδήματά τους.


Μισό επίδομα αντί αύξησης
Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις πριν από τις εκλογές για χορήγηση των ετήσιων αυξήσεων και στους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους, 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν και φέτος επίδομα αντί αύξησης, το οποίο μάλιστα θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Το φετινό εφάπαξ «επίδομα προσωπικής διαφοράς» θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ για όλους όσοι έχουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, καθώς λόγω της προσωπικής διαφοράς χάνουν την (πληθωριστική) αύξηση του 3,1% που ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τη διάταξη στο «μίνι» ασφαλιστικό, η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που θα χορηγηθεί πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει ως εξής:

α) 200 ευρώ για συνταξιούχο στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

β) 150 ευρώ για συνταξιούχο στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

γ) 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Η διπλή φορολόγηση

Ακόμα και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πιο υψηλές συντάξεις θα έχουν απώλειες στο εισόδημά τους λόγω της διατήρησης της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία φέτος μπορεί να αφορά ακόμα και 900.000 συνταξιούχους. Στον υπολογισμό αυτό καταλήγει το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζοντας ότι η αύξηση που θα χορηγηθεί στις συντάξεις φέτος θα είναι της τάξης του 3%-3,3%, ζητώντας (και με επιστολή του στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων) την κατάργησή της και την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ αφορά τις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.400 ευρώ από 3% έως 14%, αλλά και τις επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ από 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, και λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία επί των συντάξιμων αποδοχών. Τα χρήματα αυτά που εισπράττονται (από το 2010) από τους συνταξιούχους ανέρχονται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ έως σήμερα και έχουν αυξητική τάση για κάθε μήνα. «Ο τόκος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είναι 3% για κάθε έτος. Δηλαδή 200 και πλέον εκατομμύρια το έτος προστίθενται στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ενημερώνει ότι τα χρήματα αυτά βρίσκονται κατατεθειμένα στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Άρα, με διάταξη νόμου μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους που έχουν υποστεί μια τόσο άδικη αφαίμαξη των εισοδημάτων τους επί 14 συναπτά έτη!» σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ.

Χωρίς «πέναλτι» η εργασία μετά τη σύνταξη
Ως αντιστάθμισμα της μείωσης των εισοδημάτων που θα υποστούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας υπερθεματίζουν για την κατάργηση του «πέναλτι» (30%) στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται μετά την 1η.1.2024. Ωστόσο, και με αυτό το μέτρο συνομολογείται ότι οι συντάξεις που λαμβάνει η πλειονότητα των συνταξιούχων είναι χαμηλές και δεν μπορούν να επιβιώσουν και για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι, αντί συνταξιοδότησης, προτιμούν την παραμονή στην εργασία τους.

Ετσι, στους συνταξιούχους που θα συνεχίζουν να εργάζονται θα επιβάλλεται από τον νέο χρόνο ειδική εισφορά που θα φτάνει στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους από την εργασία. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κράτηση θα ανέρχεται στο 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) η εισφορά θα φτάνει το 40%.

H ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: