29.10.23

ΚΟΚ: Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών για τα τροχαία δυστυχήματα...



Εκκρεμεί η έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας (2021 – 2030), που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, επικαιροποιήθηκε πριν εισαχθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί, χωρίς να προσδιορίσει πότε...


Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο Γιάννης Ξιφαράς προανήγγειλε την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με αυστηροποίηση των ποινών, που σχετίζονται με θανατηφόρα τροχαία.

«Την ίδια στιγμή, σκεφτόμαστε την απεμπλοκή του οχήματος από την ποινή με την αυστηροποίηση της προς το χρήστη του οχήματος. Αν ένα μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που διαθέτει μόνο ένα όχημα υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ, κρίνουμε σκόπιμο να μην τιμωρηθεί όλη η οικογένεια από την αφαίρεση των πινακίδων, αλλά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση» πρόσθεσε.


Κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στην πράξη εξαιτίας των πολυάριθμων τροχαίων υποστήριξε πως η οδική ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και πως στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο έχει προβλεφθεί ειδικός φορέας για την εφαρμογή και την παρακολούθηση όλων των απαραίτητων δράσεων, που θα συμβάλουν στη δραστική μείωση του αριθμού των οδικών ατυχημάτων.

«Επίσης, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός καθετοποιημένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των παραβάσεων από τη στιγμή της διαπίστωσής τους» και επανέλαβε τον στόχο για μείωση των τροχαίων κατά 50% ως το 2030.

Ο κ. Ξιφαράς έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». «Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο ταξινομήθηκαν 1.855 ηλεκτρικά οχήματα, που αντιστοιχεί σε 16,3% επί του συνόλου των ταξινομήσεων» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιθεώρηση του πρώτου νέου ηλεκτρικού λεωφορείου από τα 250 που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο, και στην δημιουργία Μητροπολιτικού Φορέα Μεταφορών, ο οποίος θα αποτελέσει την «ομπρέλα» όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών παραδέχεται ότι «πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά σε αυτό τον τομέα». Σημείωσε πως τα ΜΜΜ μπαίνουν πλέον στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού υποστηρίζοντας πως θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες στα ΜΜΜ για να πει πως το επόμενο τρίμηνο ξεκινούν οι ανέπαφες πληρωμές κομίστρου στην Γραμμή Express του Αεροδρομίου.
 
 Τέλος, μίλησε για το επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα. «Θα ταξιδέψω στο εργοστάσιο της Yutong στην Κίνα, όπου μαζί με τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής παραλαβής των λεωφορείων θα αξιολογήσουμε το πρότυπο λεωφορείο που έχει ήδη κατασκευαστεί. Μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό της επιτροπής θα συνεκτιμήσουμε τα λεπτομερή τεχνικά ζητήματα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή του συνόλου των λεωφορείων» σημείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: