30.10.23

Δύσκολη ισορροπία...


Την ώρα που ο αριθμός των -αμάχων κυρίως- θυμάτων από τη σύρραξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων πολλαπλασιάζεται με ταχείς... ρυθμούς και η αβεβαιότητα για την έκβαση και τη διάρκεια του πολέμου εντείνεται, η κυβέρνηση καλείται να τηρήσει μια δύσκολη ισορροπία. Από τη μία να σταθεί δίπλα στον σταθερό γεωπολιτικό εταίρο, το Ισραήλ και από την άλλη να πει «όχι» στους μαζικούς θανάτους στη Γάζα, τασσόμενη υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου.

Και αν αρχικά, η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν πιο… εύκολο να αποδοκιμαστεί, οι τελευταίες σφοδρές επιθέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων έχουν προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ των χωρών της Δύσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 15 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με διπλωματικές πηγές να επιχειρούν να δικαιολογήσουν την ελληνική αποχή: «Στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων», ανέφεραν, ανάμεσα στα άλλα και ενώ οι φωνές στήριξης υπέρ των Παλαιστινίων αυξάνονται.

Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να κατηγορηθούν για μονόπλευρη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ενώ εκπέμπουν το μήνυμα ότι η χώρα μας «παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και διαρκής δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διατηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες».

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και τη σταθερή στάση του πρωθυπουργού να αναφέρεται στο δικαίωμα του λαού του Ισραήλ να υπερασπιστεί τα δίκαιά του, όμως και στην ταυτόχρονη αποφυγή με κάθε τρόπο μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Θαλάσσιος διάδρομος
Τη δική της σημασία είχε χθες νέα διαρροή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία, η χώρα μας, «διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή».

Για το σύνθετο επιχειρησιακά αυτό σχέδιο, όπως έγινε γνωστό, «η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, «είναι ένας ισότιμος, αξιόπιστος συνομιλητής μέσα σε μια ακόμα κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί μια υπεύθυνη και ισόρροπη εξωτερική πολιτική. Έκανε την πολύ σημαντική συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πήγε στην Αίγυπτο και έκανε μια ομιλία, όπου κάθε σημείο της είχε μια ξεχωριστή αξία για την προστασία των αμάχων, μια ξεχωριστή αξία για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Και βέβαια με την επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Ελλάδα ισχυροποιείται. Ισχυροποιείται διπλωματικά, ισχυροποιείται αμυντικά και οικονομικά».

Η θέση της χώρας μας, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνοψίζεται σε τέσσερα κεντρικά σημεία:

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Είναι απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση».
Είναι ανάγκη να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή. 
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: