29.10.23

Ούτε στα νοσοκομεία δεν είναι ασφαλείς...


Βομβαρδισμοί, εκκλήσεις και διεθνής αγωνία...
Έντονη ανησυχία για περαιτέρω λουτρό αίματος αμάχων, ενώ τα νοσοκομεία ξεμένουν από καύσιμα και φάρμακα. 
Πριν από λίγες ημέρες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν, όταν... νοσοκομείο χτυπήθηκε από πύραυλο στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν ένα ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου, με το Ισραήλ να αρνείται πάντως να αναλάβει την ευθύνη, «δείχνοντας» με τη σειρά του τη Χαμάς, η οποία εξαρχής είχε κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό. 

Τις τελευταίες ώρες, βομβαρδισμοί από ισραηλινά αεροπλάνα έλαβαν χώρα κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς της Γάζας, το οποίο είναι ασφυκτικά γεμάτο από ασθενείς, αλλά και από χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους που έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Την είδηση μετέδωσε απευθείας από την περιοχή ρεπόρτερ του Al Jazeera. Όπως ανέφερε, οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου δεν έχουν χτυπηθεί, αλλά περιοχές γύρω του έχουν γίνει στόχος, τονίζοντας ότι επικρατεί μεγάλος φόβος μεταξύ των ασθενών.



«Από σήμερα το πρωί, σημειώνονταν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο», ανέφερε και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, σε σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως τόνισε, τα χτυπήματα αυτά έχουν σκοπό να αναγκάσουν το ιατρικό προσωπικό, τους εκτοπισμένους και τους ασθενείς να φύγουν από το νοσοκομείο. Σημείωσε επίσης ότι από τους βομβαρδισμούς έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές σε τμήματα του νοσοκομείου και δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας σε ασθενείς.



Παράλληλα, τόνισε ότι έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς.



Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον ισχυρισμό του στρατιωτικού εκπροσώπου του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι, ότι η «η Χαμάς διεξάγει πόλεμο από τα νοσοκομεία» (υποστηρίζοντας πως η παλαιστινιακή οργάνωση «έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου, και σε κρησφύγετα τρομοκρατών και διοικητών της Χαμάς»), δημιουργούν έντονη ανησυχία για περαιτέρω λουτρό αίματος αμάχων. 

«Αδύνατη η εκκένωση του νοσοκομείου»

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για τις ισραηλινές προειδοποιήσεις σχετικά με το νοσοκομείο Αλ Κουντς. Όπως τόνισε, «είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς, χωρίς οι ζωές τους να τεθούν σε κίνδυνο».

Ανάλογη ήταν η και η αντίδραση από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, που ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ Κουντς.

«Έχουμε πάνω από 400 ασθενείς που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η εκκένωση σημαίνει να τους σκοτώσουμε. Γι' αυτό αρνούμαστε την εντολή εκκένωσης», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται».

Παρόμοια η αντίδραση και από τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα γίνει εκκένωση, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει ασθενείς στον θάνατο, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων μωρών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, καθώς και εκείνων που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο Αλ Κουντς έχουν βρει αυτή τη στιγμή καταφύγιο 14.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες. 



Χωρίς... αναισθητικό

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς από τα περισσότερα νοσοκομεία που ακόμα λειτουργούν, τελειώνουν τα φάρμακα και τα καύσιμα, με δραματικές συνέπειες, όπως είναι το γεγονός ότι ορισμένες εγχειρήσεις γίνονται χωρίς αναισθητικό. 

To Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν κλείσει στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Αρκετά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να επιβάλουν μερικό κλείσιμο. Στο νοσοκομείο Nasr λειτουργεί μόνο το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Περισσότερα νοσοκομεία αναμένεται να κλείσουν εντελώς τις επόμενες ώρες και μέρες, αν δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών στη Γάζα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτραπεί άμεσα η είσοδος των αναγκαίων ανθρωπιστικών προμηθειών: «Η βόρεια Γάζα ισοπεδώνεται, ενώ ολόκληρη η Λωρίδα χτυπιέται και οι άμαχοι δεν έχουν πού να καταφύγουν. Οι ενέργειες των παγκόσμιων ηγετών είναι πολύ ανεπαρκείς, πολύ αργές, καθώς ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία δεν έχει κάνει τίποτα για να περιορίσει την αδιάκριτη βία που εξαπολύεται σε έναν αβοήθητο λαό. Τα νοσοκομεία είναι πλημμυρισμένα από ασθενείς, ακρωτηριασμοί και χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται χωρίς κατάλληλη αναισθησία και τα νεκροτομεία είναι πλημμυρισμένα από πτώματα».

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό στρατό προκειμένου να σταματήσει τη στοχοποίηση των υποδομών υγείας, ενώ επανέλαβε την έκκληση προς την Αίγυπτο να ανοίξει το νότιο συνοριακό πέρασμα στη Ράφα. «Ζητήσαμε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και τις επιθέσεις κατά των εκτοπισμένων ανθρώπων που αναζητούν ιατρική βοήθεια», δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: