2.10.23

Πού το πάει η Ομπρέλα;...


Δύσκολη μοιάζει η εξίσωση της επόμενης μέρας για την Ομπρέλα καθώς η συμβίωση με τη νέα κατάσταση μετά την εκλογή Κασσελάκη δείχνει αδύνατη, αλλά και η επιλογή της αποχώρησης δε φαίνεται και τόσο αυτονόητη.

Αν υπάρξει, κάποια στιγμή στο μέλλον, μάλλον μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν πολλά επεισόδια. Προς το παρόν η... Ομπρέλα φαίνεται να κινείται βήμα βήμα και δεν είναι σαφές αν έχει μορφοποιηθεί ένα πλήρες σχέδιο – τα στελέχη της τάσης ανοίγουν τα χαρτιά τους αυτή τη στιγμή μόνο για τα άμεσα βήματα.

Σε μια πρώτη πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη το Σαββατοκύριακο όπου συμμετείχαν απλά μέλη, μεσαία στελέχη και τα ηγετικά ιδρυτικά στελέχη (έως και 1300 τον αριθμό, με 150 ομιλητές) ήταν κοινός τόπος ότι δεν τους εκφράζει πλέον το κόμμα υπό την ηγεσία Κασσελάκη και υπήρξε έντονος προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Η διήμερη διαδικασία θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε και έναν εκτονωτικό χαρακτήρα, κατά συνέπεια ήταν και μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το ρεύμα αποχωρήσεων που σημειώνεται πανελλαδικά. Από τη στιγμή που τα κορυφαία στελέχη δε φαίνεται να επιθυμούν αυτή τη στιγμή άμεσες κινήσεις εξόδου, αντιθέτως διεκδικούν την διεξαγωγή του συνεδρίου στην ώρα του, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, είναι εύλογη η ανησυχία ότι μια σημαντική διαρροή στη βάση, μειώνει τη δύναμή της και επηρεάζει την καταγραφή των συσχετισμών, αν και όταν έρθει η στιγμή του Συνεδρίου.

Έτσι, από τα πάνω υπάρχει μια διάθεση να μπει ένα φρένο στις αθρόες… κατά μόνας αποχωρήσεις – αν και κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστούν. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στα μέλη αυτής της πλευράς, αλλά οι πιο «ψημένοι» στο πολιτικό παίγνιο εκτιμούν ότι πρέπει να μείνουν και συλλογικά να ζυγίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους.

Μια κίνηση συγκράτησης δυνάμεων είναι και το «παρών» στην επικείμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς όπως επισημάνθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η Ομπρέλα στηρίζει τα κομματικά αυτοδιοικητικά σχήματα.

Από τη μία στόχος είναι να μην διευκολύνουν τον νέο πρόεδρο και την ομάδα του όπως θα συνέβαινε με οικειοθελείς αποχωρήσεις. Εξ ου και όπως λένε, αυτή τη στιγμή προέχει η συνεδρίαση της ΚΟ την Πέμπτη, όπου θα δοθεί ένα πρώτο στίγμα με τις ανακοινώσεις τομεαρχών. Προέχει επίσης, το να προσδιοριστεί άμεσα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με στόχο να υποχρεωθεί ο πρόεδρος να ανοίξει τα χαρτιά του για το συνέδριο και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί και η Κεντρική Επιτροπή, που μπορεί να αποδειχθεί η αρένα μιας πιθανής ρήξης αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συνέδριο στον ορατό ορίζοντα.

Από την άλλη, στη ζυγαριά μπαίνουν και οι συμμαχίες εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ομπρέλα θα ήθελε τη συνεννόηση με την Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που συντάσσονται μαζί της, σε μια συντεταγμένη κίνηση εξόδου, όμως η βουλευτής Δυτικής Αθήνας η οποία εκπροσωπεί με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα το 44%, έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν θέλει να μπει στο κάδρο των συζητήσεων περί αποχωρήσεων, διάσπασης ή σε οτιδήποτε μπορεί να σηματοδοτεί «υπονόμευση», αμφισβήτηση και εναντίωση στην ηγεσία.

Η κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτει η Ομπρέλα αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη και προέρχεται από την δύναμη Τσακαλώτου (Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ψυχογιός, Πέτη Πέρκα), ενώ όλα τα άλλα ιστορικά στελέχη βρίσκονται εκτός. Μόνο μαζί με τους βουλευτές που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου συγκροτείται μια δύναμη συνολικά 10 – 12 βουλευτών.

Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τηρεί μια στάση ανάλογη με αυτή την Έφης Αχτσιόγλου, καθώς μία εβδομάδα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τη νέα κατάσταση. Κάτι που ερμηνεύεται ως στάση αναμονής και αποφυγή προς ώρας επιθετικών και συγκρουσιακών κινήσεων και ρητορικής.

Την ίδια ώρα στελέχη όπως οι Σκουρλέτης και Φίλης, Παπαδημούλης και άλλοι, με διαφορετικές αποχρώσεις «πυροβολούν» δημόσια τον Κασσελάκη και την «νέα»  ηγετική ομάδα της παλιάς προεδρικής φρουράς. Υπάρχουν και στελέχη από αυτή την τάση που θέτουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους σε πιο ήπιο ύφος...

Μαρία Μητσοπούλου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: