9.10.23

«Όλα ανοιχτά» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 6 Περιφέρειες...


Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες κόμματα, πολιτικούς αρχηγούς και υποψηφίους έστειλαν οι κάλπες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Από τις νικήτριες των εκλογών ήταν η... αποχή, η οποία ανήλθε στο υψηλό 49% στις βουλευτικές και άγγιξε το 50,5% στις Δημοτικές. Τραγική η κατάσταση στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων, στον οποίο η αποχή έφθασε το... θηριώδες 70%.

Σε κάθε περίπτωση, τα πολιτικά στοιχήματα που έθεσαν πριν από τις κάλπες οι κομματικοί μηχανισμοί, δεν εκπληρώθηκαν για όλους, ενώ αναμένεται και ο δεύτερος γύρος προκειμένου να ξεκαθαρίσει εντελώς η κατάσταση.  

Η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όδευε προς τις εκλογές με στόχο να «βαφτούν» στα «γαλάζια» και οι 13 Περιφέρειες, καθώς και οι 3 μεγάλοι δήμοι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς). Ωστόσο, ο στόχος αυτός δείχνει να θολώνει, καθώς μόλις 7 Περιφέρειες και 1 μεγάλος δήμος (του Πειραιά) έκλεισαν από τον α' γύρο (δηλαδή ένας υποψήφιος συγκέντρωσε πάνω από το ποθητό 43%), με πολλά ντέρμπι να αναμένονται στον β' γύρο. 

Σημαντικό ρόλο στην «αποδυνάμωση» της Ν.Δ. έπαιξαν οι «γαλάζιοι» αντάρτες, δηλαδή πρώην στελέχη της Ν.Δ. που ακολουθούν πλέον διαφορετική πορεία από το κόμμα. Επίσης, ρόλο έπαιξε και η δυσαρέσκεια των πολιτών σε περιοχές που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα, όπως π.χ. στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις Περιφέρειες, οι ανοιχτοί λογαριασμοί αφορούν σε: 

→ Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης. Στο 72,94% της ενσωμάτωσης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 41,64% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,51%.

→ Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 82,70% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,20% ενώ τη δεύτερη θέση με 33,59% καταλαμβάνει ο υποψήφιος Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.

→ Δυτική Μακεδονία. Η εικόνα στο 78,95% της ενσωμάτωσης διαμορφώνεται ως εξής: ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης έρχεται δεύτερος με 34,39% ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 36,02%.

→ Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,25% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 72,85%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,18%.

→ Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 32,05% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 75,92%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 27,24%.

► Ένα πραγματικό θρίλερ λαμβάνει χώρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Δημήτριο Πτωχό, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, να προηγείται με ποσοστό πολύ κοντά στο ποθητό 43%. Συγκεκριμένα λαμβάνει 42,46% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 76,95% και είναι ακόμα άγνωστο εάν θα καταφέρει να εκλεγεί από τον α' γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,11% και θα είναι αυτός που θα μονομαχήσει με τον κ. Πτωχό, εάν υπάρξει β' γύρος.

Αντίθετα, εκλέγονται από τον α' γύρο: 

→ Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

→ Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης.

→ Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

→ Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης.

→ Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο νυν Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

→ Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

→ Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ.

Όσο για τον δήμο της Αθήνας, ο νικητής θα κριθεί την επόμενη Κυριακή, καθώς ο νυν δήμαρχος Κώστα Μπακογιάννη δεν ξεπέρασε το 43% και καλείται να μονομαχήσει με τον Χάρη Δούκα. Παράγοντας - κλειδί πλέον, το τι θα κάνουν οι δημότες που στήριξαν τους άλλους συνδυασμούς στον α' γύρο.

Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη, με τον νυν δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Στυλιανό Αγγελούδη να λύνουν τις διαφορές τους στον β' γύρο, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και με την ενσωμάτωση στο 77,13%, ο κ. Ζέρβας λαμβάνει ποσοστό 27,29% και ο κ. Αγγελούδης 25,82%...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: