12.1.23

Πόλωση με επιστροφή στο 2015...


Ένα από τα βασικά αξιώματα της πολιτικής λέει ότι, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ καλά για σένα, μια καλή μέθοδος για να βγεις από τη… στενωπό είναι να εξαπολύεις επιθέσεις κατά των αντιπάλων σου.

Το αξίωμα αυτό χρησιμοποιείται από… αρχαιοτάτων χρόνων και – επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε γράψει προ καιρού το «Π», σχετικά με την... προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ. – φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να το εφαρμόζει ως δεύτερο «πυλώνα» της προεκλογικής της εκστρατείας – ο πρώτος είναι η διαρκής παράθεση των επιτευγμάτων της κατά την τρέχουσα θητεία της και η υπόσχεση για ακόμα καλύτερες μέρες, αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Στρατηγική έντασης

Στην πραγματικότητα η βασική στρατηγική της Ν.Δ. είναι να υπενθυμίζει από τη μία τι πέτυχε σε περιόδους κρίσης και πόσο στήριξε τους πολίτες και, από την άλλη, την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στο διάστημα του ταραγμένου πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και να επιχειρεί να «σκιαγραφήσει» την πολιτική του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης ως μηδενιστική, λαϊκιστική, ξεπερασμένη από τις συνθήκες και, εν ολίγοις, αρνητική για την κοινωνία.

Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια, ούτε… πρωτότυπη. Αντιθέτως η κυβέρνηση την εφαρμόζει σχεδόν από την αρχή της θητείας της. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και καθώς τα προβλήματα και τα… απρόοπτα παραμένουν στην πρώτη γραμμή, είναι προφανές ότι η πόλωση (σε συνδυασμό με την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου με ιδιαίτερα… καλλωπισμένο τρόπο) θα αυξάνεται διαρκώς από τη Ν.Δ., προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Άλλωστε, έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό (με την ακρίβεια, τις υποκλοπές, τα φαινόμενα διαφθοράς κ.λπ. να κυριαρχούν στο discourse…), αλλά και με την ανησυχία ότι πιθανή ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να κατευθυνθεί προς τα δεξιά της Ν.Δ., κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αυτοδυναμία, είναι προφανές ότι η τακτική της διαρκούς αύξησης της πόλωσης αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για την κυβέρνηση, ώστε να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της.

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: