12.1.23

Η χώρα έχει Σύνταγμα...


Η διερεύνηση του Σκανδάλου των Υποκλοπών, πρέπει να γίνει στο πνεύμα που εκφράζει το Σύνταγμα της χώρας. Την απαίτηση αυτή εκφράζουν τόσο οι δημοκρατικές δυνάμεις όσο και ο νομικός κόσμος, δύο ημέρες μετά την γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που προσπαθεί να βάλει… «πάγο» στην προοπτική του να «πέσει φως» στις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας του στρατεύματος από την ΕΥΠ. 

Αυτά ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), προκειμένου να αποφασίσει την περεταίρω δράση της, μετά την συλλογή στοιχείων από τους επικοινωνιακούς παρόχους για πρόσωπα που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ

Η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ αποκτά μεγάλη σημασία για την περεταίρω πορεία της υπόθεσης ενώ αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά και στις πολιτικές εξελίξεις. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμάτευσή του έχει τοποθετήσει «πάνω από το κεφάλι» της ανεξάρτητης αρχής την απειλή ακόμη και ποινικής δίωξης αφού στην γνωμάτευσή του μιλά ακόμη και για ποινές κάθειρξης. 

Όμως από ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έχει εκφράσει την άποψη ότι το κείμενο του Ισίδωρου Ντογιάκου δεν δημιουργεί καμία δέσμευση ως προς την δράση της ΑΔΑΕ η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα με βάση τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα. 

Ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται για το αν η ΑΔΑΕ θα ενημερώσει το κοινοβούλιο -από το οποίο σύμφωνα με τον νόμο εποπτεύεται- για τα συμπεράσματα από τους ελέγχους της. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα συμβεί: Αν δηλαδή θα υπάρξει άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία και αναφέρονται οι ανεξάρτητες αρχές ή αν θα υπάρξει ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Οι αντιδράσεις των νομικών

Παράλληλα συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και νομικών που εκφράζουν την έντονη διαφοροποίησή τους με το ίδιο το κείμενο της γνωμάτευσης αλλά και συνολικά με την πρακτική που ακολουθείται. Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών κάνουν λόγο για σαφή επηρεασμό της διεθνούς εικόνας της χώρας σε σχέση με την λειτουργία του κράτους δικαίου. Επίσης για το θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Η πλέον ηχηρή από αυτές ήταν η δημόσια παρέμβαση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, που αποδόμησε πλήρως την γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στήριξε την εκτίμηση της ΑΔΑΕ ότι η γνωμάτευση δεν παράγει καμία νομική δέσμευση σημειώνοντας πως η «γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ έχει χορηγηθεί καθ´υπέρβαση αρμοδιότητας και θέτει ουσιώδη ζητήματα σεβασμού της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρμοδιότητας των Ανεξάρτητων Αρχών». 

Τονίζει παράλληλα πως «οι πράξεις της ΑΔΑΕ τεκμαίρονται νόμιμες και εκτελούνται αυτογνωμόνως. Συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και λοιπών κυρώσεων κατά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Τις πράξεις αυτές δεν τις ελέγχει δικαστικά ο Εισαγγελέας του ΑΠ αλλά ο διοικητικός δικαστής».

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνει σαφείς αιχμές για σύμπλευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «έχω την ελπίδα ότι ένας ευφυής, έμπειρος και εγκρατής νομικός με τη διαδρομή και την ικανότητα αντίστασης στις προσβολές της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που διαθέτει ο σημερινός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα βρει τη βούληση και το θάρρος να επανεξετάσει τη Γνωμοδότηση».

Επίσης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης επισήμανε ότι αρχικά υπήρξε «εκτροπή με αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων είτε απευθείας από την ΕΥΠ είτε με παροχή υπηρεσιών από παράνομα λογισμικά και από την άλλη μια δεύτερη εκτροπή, οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου. 

Φτάσαμε και στο ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμοδότηση του να λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: