31.1.23

«Ένα πανίσχυρο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας...


...προσπάθησε να με εξοντώσει»...

Με το πρώτο σκέλος της πολύωρης απολογίας-ποταμό του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεχίστηκε χθες το Ειδικό Δικαστήριο.

«Δεν θέλω να απαλλαγώ για νομικούς λόγους αλλά θέλω να απαλλαγώ για λόγους ουσίας», υπογράμμισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος μίλησε για πολιτική δίωξη και για μια «προσπάθεια εξόντωσης» του ίδιου και της οικογένειάς του... «από ένα πανίσχυρο και διεφθαρμένο σύστημα». Έστρεψε τα βέλη του στους τρεις εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένη Ράϊκου και Γεωργία Τσατανη, που κατέθεσαν εναντίον του και τόνισε ότι δεν «θα τους ακολουθήσει στο βούρκο».

Ο ίδιος δεν απέκλεισε να βρεθεί κατηγορούμενος από τα ίδια συμφέροντα και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Ακολουθεί μεγάλο μέρος της κατάθεσής του κ. Παπαγγελόπουλου: 

«Από το σύνολο των χιλιάδων εισαγγελέων και δικαστών,  μόνο εισαγγελείς κατέθεσαν αυτά τα ψεύδη. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια, αντιφάσκουν μεταξύ τους, καταντούν παρανοϊκά όσα λένε. Θα περιοριστώ να αναφερθώ μόνο στα ψεύδη των τριών τους. Είναι τόσα πολλά, τρία χρόνια που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, δεν μου έχουν φτάσει για να τα εντοπίσω όλα. Ακόμα και χθες το βράδυ έβρισκα νέα ψέματα στους δικούς τους ισχυρισμούς. Και άλλο ένα μήνα να μου δίνατε δε θα προλάβαινα να τα εντοπίσω. Όλες οι καταθέσεις τους, από την αρχή μέχρι το τέλος, όπου και αν τις έδωσα, είναι ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων. Μπορώ να αντικρούσω κάθε φράση τους». 

»Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας, στην εμπειρία σας και στις νομικές σας γνώσεις που ειναι κατά 10 χρόνια τουλάχιστον ανώτερες από τη δική μου.

»Σας μιλώ για παρακρατικές ενέργειες που τελέστηκαν σε βάρος μου. Μπορεί να ήμουν εγώ στόχος, αλλά εγώ είμαι ήσσονος σημασίας, η μεγάλη εικόνα είναι η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία στον τόπο μας. Οι πολιτικοί διώκτες μου και οι πρόθυμοι ελάχιστοι μάρτυρες προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα της μεγάλης φοροδιαφυγής, της Novartis, αυτά που είναι σκάνδαλα σε όλο τον κόσμο, ως σκευωρίες δικές μου. Δεν έπληξαν μόνο τη Δικαιοσύνη, τους θεσμούς, κατέστρεψαν στην κυριολεξία τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειας μου. Ένα πανίσχυρο σύστημα επιχείρησε να με εξοντώσει, απέτυχε όμως. Παραμένω όρθιος. Δεν είναι μόνο η κα Ράικου ανιστόρητη, όλοι οι διεφθαρμένοι δεν διαθέτουν γνώση της ιστορίας. Πίστεψαν ότι είμαι μόνος και ανίσχυρος, όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξα μόνος, από την εκκλησία, την ταβέρνα, στο δρόμο, στη λαική, όλοι με πλησίαζαν και με υποστήριζαν.

»Οι προσκείμενοι στην Αριστερά με χαιρετούσαν με τη γροθιά υψωμένη, οι προσκείμενοι στην Δεξιά με το σήμα της νίκης. Δεν υπήρξα ποτέ ανίσχυρος. Οι εχθροί μου έχουν υπεροπλία σε υλικούς πόρους , άκρες στη Δικαιοσύνη, στην πολιτική και στα μέσα ενημέρωσης. Εγώ τα μόνο όπλα που διαθέτω είναι οι αρχές μου, η πίστη μου στη Δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια. Οι ιδέες και το πνεύμα δεν χάνουν από την κτηνώδη βία. Και μετά το θάνατό μου και μετά την ενδεχόμενη καταδίκη μου θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή. 

»Φοβήθηκα μόνο ένα πράγμα, να μη μοιάσω στα τέρατα που με πολεμούν. Απέφυγα αυτόν τον κίνδυνο, γιατί αν γινόμουν σαν κάποιους θα είχα χάσει εγώ. Δε νιώθω κακία ούτε μίσος ούτε θέλω να εκδικηθώ, όσους με ταλαιπώρησαν με τα ψεύδη τους, τους λυπάμαι ως άνθρωπος. Θέλω να μείνω μέχρι το τέλος της ζωής μου ο ίδιος, ιδεολόγος και ρομαντικός.

»Θέλω να ζήσω και να πεθάνω όπως έζησα , ως Παπαγγελόπουλος, θέλω η καρδιά μου να πλημμυρίζει από αγάπη και όχι από φθόνο. Αν ήθελα να εκδικηθώ τους 3 εισαγγελείς που παρέλασαν ενώπιον σας και δε μπορούσαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της έδρας, θα αποκάλυπτα μικρό μέρος των συνομιλιών με Ραικου και Αθανασίου, που μου παρίσταναν τους φίλους. Μικρό μέρος των προσωπικών τους εκμυστηρεύσεων θα προκαλούσαν το γέλωτα, σας διαβεβαιώνω ότι θα γελάγατε. Με την κα Τσατάνη ο χρόνος συνομιλίας μας ήταν 30 λεπτά. 

[…] »Είδατε κυρία πρόεδρε , ακούσατε κύριοι δικαστές τι σας είπε η Τουλουπάκη για τα ανύπαρκτα προσωνύμια, όπως κυρά Φρόσω, Γόβα, ταξιδιάρα λέγανε την κυρία Ξένη Δημητρίου, ας με λέγανε Μέτερνιχ όχι Ράσπουτιν, με αποκαλούσαν και καμπούρη. Και πάλι τιμή μου και καμάρι μου, μπορεί το σώμα μου να είναι κυρτό και άσχημο αλλά η ψυχή μου παραμένει αγνή. Άλλωστε τον Κουασιμόδο τον θυμόμαστε για την ανιδιοτέλεια του και τις ψυχικές του αρετές και όχι για την καμπούρα του, δε πρόκειται να ακολουθήσω κανένα στο βούρκο.

»Εγώ θα μειονεκτώ εξάλλου στο βούρκο. Εκεί νιώθουν άνετα οι χοίροι και οι σκώληκες. Επιλέγω το στέρεο έδαφος της αληθειας και της αξιοπρέπειας, τα λιβάδια καταπράσινα των ιδεών. Επέλεξα να γίνω εισαγγελέας συνειδητά, με έθελξε ο υπηρέτης του λαού, έφηβος είχα γοητευτεί από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης. Προσπάθησα να υπηρετώ τους αδυνάμους και όχι τους εκάστοτε ισχυρούς της κάθε εξουσίας. Δε μετάνιωσα ούτε στιγμή για τις επιλογές μου, πολλή δουλειά, αχαριστία από την Πολιτεία, τα ΜΜΕ εναντίον μας, τα ξέρετε. Ακόμα και σήμερα που πλησιάζω τη Δύση του βίου μου, είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη.

[..]»Εξοπλιστικά, ΟΤΕ, όλα τα μεγάλα σκάνδαλα εγώ τα ερεύνησα, Novartis, δεν αρχειοθέτησα τίποτα.

»Ήμουν σε πλήρη ρήξη με τη Διαφθορα και τη Διαπλοκή, δεν είχα πολύ καλή άποψη συνολικά με τους πολιτικους, ένα μέρος δεν είναι διεφθαρμένο φυσικά αλλά αναγκάζεται να συμβιβαστεί.

»Η τύχη μου με οδήγησε παρά τη θέλησή μου να ασχοληθώ με την πολιτική. Πιέστηκα και παρά τις ενστάσεις της οικογένειας μου σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο ανέλαβα διοικητής της ΕΥΠ, παρακαλώ τον ελληνικό λαό να διαβάσει το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, που δεν είναι αριστερός, αλλα διευθυντής της πλέον συντηρητικής εφημερίδας. Είναι Δεξιός αλλά είναι έντιμος και καλός πατριώτης, είναι χρήσιμο για να καταλάβει κανείς τι γινόταν τότε. Και τι κινδύνους διέτρεξε η πατρίδα μου τότε. Και για ποιο λόγο απεμπόλησα 10 χρόνια στην εισαγγελία . Αν δεν ειχα παραιτηθεί τότε, θα είχα γίνει εγώ εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντί του κ. Πλιώτα. Ο κ. Χρυσοχοίδης μου είπε ότι θα ήμουν το πλέον κατάλληλο ατομο.

»Ο κ. Τέντες μου είπε ότι θα είναι αμαρτία να χάσω 10 χρόνια, πώς θα εμπιστευτούν οι πολίτες κάτω; Όμως δεν δικηγόρησα γιατί δεν το επέτρεπε η συνείδησή μου και η αξιοπρέπειά μου, επέλεξα την αγρανάπαυση, αυτά τα χρόνια δεν πήγαν χαμένα, έκανα ενδοσκόπηση. Διάβασα πολύ.

»Εντελώς συμπτωματικά, τυχερό ή άτυχο, γνωρίστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχα περιέργεια πώς είναι ένας νεαρός που ηγείτο μιας αριστεράς αγριεμένης που ερχόταν τότε. [..]. Δεν εγινα πολιτικός για να καταξιωθώ, δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα.»

Για την πρώτη κατηγορία

«Η κα Τουλουπάκη ενήργησε σύννομα, μόλις ενημερώθηκε έστειλε τη δικογραφία εντός 5 ημερών, εντός του αμελλητί. Έμαθα ότι ο κ. Κουρουπλής συμπεριλαμβάνεται στα πολιτικά πρόσωπα από τον Τύπο. Δεν ήταν μήνυση οι 3 αναφορές και ορθά δεν τους έβαλε η κυρία Ράικου Αριθμό Βιβλίου Μηνύσεων. Το θέμα δεν αποτελεί καν κατάχρηση εξουσίας». 

Για την κατηγορία της παρέμβασης καθήκοντος 

«Ψεύδονται ολοκληρωτικά σε κάθε σημείο των καταθέσεών τους. Αποδείχθηκε από όλες τις διαδικασία ότι έχουν τελέσει και αξιοποινες πράξεις, εμένα δε με νοιάζει, εγώ είμαι εραστής της Αντιγόνης.

»Η κα Ράικου που ειχε αντιζηλία με την κα Τουλουπάκη, σπίλωσε και την κα Ζαμανίκα, που είναι μια έντιμη, αδέκαστη δικαστίνα. Το ίδιο και τον κυριο Γράβαρη , που δεν τον ξέρω καν, μια φορά τον έχω δει».

Για τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο κατηγορούμενος αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο. 

«Ο κ. Αθανασίου στις καταθέσεις του πρέπει να δούμε την ποινική και ηθική διάσταση του. Εάν έχει πει ψέματα έχει διαπράξει ψευδορκία μάρτυρα, εάν λέει αλήθεια, πάλι έχει διαπράξει κατάχρηση εξουσίας ή τουλάχιστον παράβαση καθήκοντος. Εάν λέει ψέματα πρόδωσε φιλία σαράντα ετών (σ.σ. τον ξέρω από τη δεκαετία του ’80), λησμόνησε ευεργεσίες που δεν θα πω για να μην τον ευτελίσω, αν λέει αλήθεια πάλι είναι ανήθικος γιατί ανέχθηκε τις αφόρητες πιέσεις. Χρησιμοποίησε τη θέση του για να ωφεληθεί. Μου παρίστανε τον Συριζαίο, εμένα που δεν ήμουν Συριζαίος. Μου ζήτησε να τον γνωρίσω στο Τσίπρα. Του είπα ότι ο Τσίπρας δεν ασχολείται με αυτά. Χρησιμοποίησε την υπόθεση Σάλλα και Παπαχρήστου και άλλες δύο που για να ανανεωθεί η θητεία του. Του έλεγα ότι δεν ανανεώνεται η θητεία κανενός για 3η  φορά.»

«Τα πιο πολλά μου τα ζητούσαν βουλευτές από τη ΝΔ»

«Χρησιμοποίησε τον Παπαχρήστο, τον Σάλλα, αλλά και δύο ακόμα υποθέσεις για Κεφαλογιάννη και Δένδια. Ειδικά για τον Σάλλα, ήταν η υπόθεση, το βαρύ του όπλο … Ήταν το πυρηνικό όπλο που νόμιζε ότι είχε για να ανανεώσει τη θητεία του. Μου το είπε καθαρά. Μην με πιστέψετε, αλλά ακούστε με. Ερχόταν και μου έλεγε “δεν θα είναι καλό μία δίωξη κατά Σαλλα και Παπαχρήστου”; Του έλεγα δεν θα γίνει ανανέωση. Του τα εξηγούσα. Εκεί αυτός… Προσέγγιζε άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και που έκανε τη διαρροή για τον Σάλλα; Στο Ντοκουμέντο. Ποτέ κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μου ζήτησε κάτι. Ο Σάλλας δεν τους ενδιέφερε. Πιο πολλά μου ζητούσαν βουλευτές από τη ΝΔ. Τα ίδια έκανε και με τον Παπαχρήστο. Μου προσέφερε δέλεαρ και τον Δένδια, που ήταν φίλος μου και τον Κεφαλογιάννη. Μου έλεγε αυτό θα αρέσει στον Αλέξη; Τα τελευταία χρόνια έγινε έτσι … Μου παρίστανε τον φίλο μου, δεν ήταν φίλος μου. Σας φαίνεται απίστευτο, αλλά δεν του ζήτησα ποτέ τίποτα. Αν του το ζητούσα θα μου έκανε όλα τα χατίρια για να ανανεωθεί η θητεία του», είπε ο κατηγορούμενος.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Αθανασίου, ο οποίος είχε πει ότι ο γιός του κ. Παπαγγελόπουλου εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κατηγορούμενος διευκρίνισε ότι ο γιος του είχε συνεργασία με μια θυγατρική εταιρείας της εν λόγω Τράπεζας για ένα περίπου έτος και αφού είχε φύγει ο κ. Σάλλας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: