30.1.23

Με προεκλογικό αέρα...


Μια σειρά πολιτικών ομιλιών σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει μέσα σε μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από το Περιστέρι την Τετάρτη και... το κλειστό γήπεδο «Ανδρέας Παπανδρέου». Οι περιοδείες-ομιλίες γίνονται στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούν το επίσημο ξεκίνημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προεκλογική περίοδο. Δύο μέρες αργότερα θα ακολουθήσει η ομιλία στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα υπάρξει αντίστοιχη ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

Αμεση προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα είναι να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του στους πολίτες. Να πείσει δηλαδή όλο και περισσότερο κόσμο ότι έχει ένα εναλλακτικό και αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, το οποίο διαφέρει ριζικά απ’ αυτό της κυβέρνησης. Εκεί θα πέσει το βάρος και κυρίως στον τομέα της διαχείρισης της οικονομίας, καθώς η ακρίβεια που ταλανίζει την κοινωνία και η ουσιαστική αντιμετώπισή της αναμένεται να είναι ίσως το βασικότερο κριτήριο για πολλούς ψηφοφόρους στην επόμενη κάλπη.

Από τη συζήτηση στη Βουλή φάνηκε εξάλλου το σχέδιο που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα και το οποίο οφείλει να αναχαιτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: τη σύγκριση των δύο περιόδων διακυβέρνησης, με τη Ν.Δ. να προτάσσει τη «σταθερότητα» επιχειρώντας ταυτόχρονα να βγάλει αφερέγγυο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της κοινωνίας
Toύτων δοθέντων η Κουμουνδούρου αναμένεται να υπενθυμίσει τι πέτυχε για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της δικής της περιόδου διακυβέρνησης και μάλιστα εν μέσω μνημονίων. Ταυτόχρονα θα αναδείξει τον ρόλο της Ν.Δ. ως του κόμματος που προστατεύει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιστρέψει τους ρόλους και να πετύχει την αναδιανομή του πλούτου υπέρ της κοινωνίας.

Ολα αυτά συμβαίνουν έχοντας στο μάτι και τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μεν μια παγιωμένη διαφορά υπέρ της Ν.Δ., με την Κουμουνδούρου να εκτιμά ότι αυτό μπορεί να αλλάξει έως τις εκλογές και ότι η ανατροπή είναι εφικτή. Το βασικό σύνθημα σε αυτή τη νέα πορεία προς τον λαό, πέρα από το «Δικαιοσύνη παντού», θα συνοδεύεται από το δίλημμα «Δημοκρατία ή εκτροπή», το οποίο υιοθετήθηκε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων, ενώ γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως επίσης και για τον προεκλογικό αγώνα, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Χθες, πάντως, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ράνια Σβίγκου, επανέλαβε πως το κόμμα θα είναι πρώτο από την πρώτη Κυριακή (συνέντευξη στη Real News), τονίζοντας με νόημα ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και την κοινωνία και να αντιληφθούν ότι ανάμεσα σε όσους κι όσες στηρίζουν την αντιδημοκρατική εκτροπή, την κερδοσκοπία, τη διαφθορά και τα συμφέροντα των λίγων και σε εκείνους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: