30.1.23

Προεκλογική ομερτά στη ΝΔ...


...κι ο Φεβρουάριος των επιδομάτων...

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές καταψηφίστηκε την Παρασκευή, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Θα ήταν άλλωστε αφελές εάν στην αξιωματική αντιπολίτευση περίμεναν κάτι διαφορετικό.

Το γεγονός ότι απομένουν ελάχιστοι μήνες μέχρι τις εκλογές, οδηγεί σε προεκλογική ομερτά στο... εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό καθώς ουδείς θέλει να χρεωθεί ένα μη ιδανικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Έτσι τα γαλάζια στελέχη κινούνται στη γραμμή που χάραξε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάποιοι με περισσότερο… ενθουσιασμό και άλλοι πιο προσεκτικά.

Ο λαλίστατος Άδωνις Γεωργιάδης μάλιστα τράβηξε στα άκρα την κυβερνητική γραμμή, επικαλούμενος ότι ο Ερντογάν πιθανώς έχει παρακολουθήσει τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας), ενώ ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι μπορεί η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους δικής τους προστασίας.

Οι περισσότεροι πάντως στη ΝΔ θέλουν όσο είναι δυνατόν να προσπερνούν τη συζήτηση για τις υποκλοπές. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εξάλλου θεωρούν ότι δεν είναι αυτό το κύριο θέμα που θα επηρεάσει την απόφαση των ψηφοφόρων στην κάλπη, τουλάχιστον όσον αφορά το δικό τους ακροατήριο.

Η οικονομία όμως, που απασχολεί σίγουρα την πλειοψηφία των πολιτών και βεβαίως τη γαλάζια βάση, αποτελεί επίσης ένα δύσκολο πεδίο για το κυβερνών κόμμα, καθώς η ακρίβεια σφίγγει συνεχώς τη θηλιά στο λαιμό των νοικοκυριών.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν στην εφαρμογή του Market Pass από τις αρχές Μαρτίου, αλλά και στο πρόγραμμα “Σπίτι Μου”, ενώ ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας και νέων προεκλογικών παροχών, όπως είχε προαναγγείλει ουσιαστικά στη συνέντευξη τύπου για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης και όπως επιβεβαίωσε προχθές και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Ο δημοσιονομικός αυτός χώρος εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί από 500 εκ ευρώ έως και 700 εκ ευρώ, αλλά το πως θα διατεθούν τα όποια κονδύλια θα κριθεί από το Μαξίμου με το βλέμμα στις κάλπες.

Θεωρείται πάντως πιθανό να χορηγηθεί μία νέα “επιταγή ακρίβειας” το Πάσχα. Δικαιούχοι αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η κυβέρνηση θέλει να λάβει άλλωστε πρόσθετα μέτρα για τους συνταξιούχους, καθώς για την πλειοψηφία οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου αποδείχθηκαν πενιχρές λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Νέα παρέμβαση για το θέμα προανήγγειλε ήδη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εξετάζεται να συμπεριληφθούν στο επίδομα ακρίβειας και οι συνταξιούχοι που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό.

Άλλα σενάρια θέλουν το Market Pass να παρατείνεται κατά ένα τρίμηνο, ώστε να φτάσει έως και τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να σερβίρει προεκλογικά “τυράκια”...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: