30.1.23

Εκτροπή και εκφυλισμός...


Κώστας Βαξεβάνης

Εκφυλισµός. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη. Η χειρότερη κατάσταση µε την οποία βρίσκεται αντιµέτωπη αυτήν τη στιγµή η δηµοκρατία δεν είναι η εκτροπή που έχει επέλθει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χειρότερη είναι η µη αντιµετώπιση της εκτροπής από αυτούς που αποκαλούµε πρόσωπα σε τοµείς ευθύνης. 

Ο εκφυλισµός που έχει απλωθεί σαν... σύννεφο πάνω από κάθε πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα ανέχεται και δικαιολογεί τα πάντα. Η γνώση αυτών των εκφυλιστικών φαινοµένων είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε (και εν πολλοίς τα κατάφερε) να δηµιουργήσει ένα παρακράτος, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα υποστεί ούτε θεσµική ενόχληση ούτε τιµωρία.

Μπροστά σε οριακές καταστάσεις στην κοινωνία, την πολιτική αλλά και την προσωπική ιστορία των ανθρώπων αποκαλύπτει όσα µπορεί και δεν µπορεί ο καθένας. Οσα πιστεύει και όσα είναι πραγµατικά έτοιµος να υπερασπιστεί.

Η δηµοκρατία είναι σήµερα σε οριακή κατάσταση. Θεωρητικά έπρεπε να επιδειχτούν από όσους έχουν ευθύνη για την υπεράσπισή της τα όπλα και τα µαχαίρια της. Συµβαίνει αλήθεια; ∆ύο τρία µέσα ενηµέρωσης, η Α∆ΑΕ, κάποιοι επίµονοι συνταγµατολόγοι και πολιτικοί και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ µέσω κυρίως του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα έχουν αναλάβει το βάρος της υπεράσπισης των θεσµών. Ας δούµε τι κάνουν οι θεµατοφύλακες.

Τι κάνουν οι βουλευτές; Καθορίζουν τη συµπεριφορά τους µε βάση την πολιτική ένταξη και το µικροκοµµατικό συµφέρον. Η δηµοκρατία µπορεί να περιµένει γιατί βιάζεται το συµφέρον. Τραγικότερη έκφραση του εκφυλισµού µες στη Βουλή είναι οι βουλευτές της Ν∆. Αφού κατάπιαν όλη την εκτρωµατική επιχειρηµατολογία ότι δεν υπήρχαν παρακολουθήσεις και όλα ήταν κατασκευασµένα από το Documento, φτάνουν πλέον στο σηµείο µετά την επίσηµη επιβεβαίωση για τις παρακολουθήσεις να επιχειρηµατολογούν ότι ρόλος των µυστικών υπηρεσιών είναι να παρακολουθούν τους πάντες. ∆εν χρειάζονται οι νόµοι και οι προβλέψεις τους δηλαδή, αντιθέτως πρέπει να οικοδοµήσουµε ένα µοντέλο δηµοκρατίας Ανατολικής Γερµανίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη στο documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: