31.1.23

Πιο κοντά η «ένωση» της United Media με τον Alpha...


...μετά τη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης...

Με το άρθρο 60 του ν. 5014/2023 η Ελλάδα επιστρέφει στη νομιμότητα, αίροντας τη «σοβιετικού τύπου» απαγόρευση (να μην επενδύουν στην ελεύθερη τηλεόραση) που επέβαλε η κυβέρνηση στα συνδρομητικά δίκτυα. 

Πλέον η United Media έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στην ελεύθερη τηλεόραση και... ραδιοφωνία, αρκεί να τηρείται ο πλουραλισμός, ο οποίος ελέγχεται από το ΕΣΡ, και ο ανταγωνισμός, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Πρόκειται για μια ήττα, τεραστίων διαστάσεων, της κυβέρνησης, που δεν κατόρθωσε να ικανοποιήσει όσους δεν ήθελαν τη Nova στην ελεύθερη τηλεόραση, αλλά και ένα κλείσιμο του ματιού στην ηγεσία της United Media, στον δρόμο προς τις εκλογές.

Η ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και η United Media απέφυγαν τις διαψεύσεις για το ενδεχόμενο της μελλοντικής συνεργασίας, ενώ το ερώτημα είναι το εύρος αυτής. Αν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει και τη Star Investment και τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς, το Star Channel και τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, την Green Pixel.

Οι αλλαγές στις ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες

Στις 29 Ιουνίου 2022 υπεγράφη το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης του 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση από την εταιρεία Mediamax Holdings Limited της Motor Oil στην Primos Media Sarl. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 41.497.425 ευρώ και καταβλήθηκε στη Mediamax Holdings Limited. Οι δύο εταιρείες, Mediamax και Primos, κατέχουν η καθεμία το 50% της εταιρείας. 

H πράξη αυτή δεν αποτυπώνεται στο μετοχολόγιο του ΕΣΡ, που έχει και την αρμοδιότητα της έγκρισής της, αν και έχουν περάσει επτά μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Στο ΔΣ της εταιρείας του Alpha μετέχει από το καλοκαίρι η Mirjana Solak μαζί με τους Jean–Daniel Cohen (κάτοικο Λουξεμβούργου) και Fabio Mazzoni (κάτοικο Βελγίου), οι οποίοι εισήλθαν μετά τη μεταβίβαση του 50% του καναλιού στην Primos.

Οι δύο άνδρες συμμετέχουν στα ΔΣ της Star Επενδυτική (Star Investments) και των εταιρειών των ραδιοφωνικών σταθμών που ανήκουν στον όμιλό της (Δίεση FM, Δρόμος FM, Alpha 989).

Η Star Επενδυτική εντός του 2022 απέκτησε το 50,002% της Καλές Ιστορίες ΙΚΕ του Σταύρου Θεοδωράκη, που ελέγχει τη ιστοσελίδα Pod.

H ιδιοκτήτρια εταιρεία του Star, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, ανήκει κατά 51,36% στην Visbia Media Productions, κατά 43,82% στην Paxana Holidings, κατά 4,55% στη Feiden Holdings Limited, ενώ άλλες εταιρείες κατέχουν μικρότερα ποσοστά. Ο έλεγχος του καναλιού ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: