29.1.23

Προοδευτική αλλαγή ή αυταρχικό καθεστώς;...


Η στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης, μα κυρίως του πρωθυπουργού στην τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας συνιστά ομολογία ενοχής. Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ταυτόχρονα υπόδειγμα αυταρχικής διακυβέρνησης. Η... αυτοκρατορική αλαζονεία, τα fake news, ο κυνισμός τού «δεν θα σας δώσουμε και λογαριασμό», η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και τους θεσμούς, οι απειλές που θυμίζουν μαφία σε βάρος μιας ανεξάρτητης Αρχής και του επικεφαλής της αποτυπώνουν ανάγλυφα την αντίληψη του πρωθυπουργού.


Περί δικαιοσύνης, όπου καλή δικαιοσύνη είναι μόνο ο εισαγγελέας που κάνει τη δουλειά, περί θεσμών, όπου κάθε διαδικασία που δεν βολεύει απαξιώνεται, παρεμποδίζεται, εργαλειοποιείται.

Τα πράγματα είναι πια ξεκάθαρα. Από το 2019, με ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο, το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς, ένα παρακράτος παρακολουθήσεων που έβαλε στο χέρι την ΕΥΠ μετατρέποντάς τη σε προσωπικό μηχανισμό ελέγχου, μεταξύ άλλων, της ροής του χρήματος. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις παρακολουθήσεων με συνεχείς ανανεώσεις των εντολών για άρση του απορρήτου των αξιωματικών που εμπλέκονταν με τα εξοπλιστικά και του «εκκαθαριστή» των δημόσιων επιχειρήσεων Κ. Χατζηδάκη.


Από δίπλα, ένα παράνομο δίκτυο υποκλοπών που λειτουργούσε παράλληλα και συμπληρωματικά των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η αποκάλυψη για το SMS με τα πλήρη στοιχεία του ραντεβού εμβολιασμού και τον ψεύτικο σύνδεσμο-παγίδα gov.gr επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενιαίου κέντρου ΕΥΠ-Predator-κυβέρνησης.


Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής. Συγκάλυψη, ομερτά, απειλές και τιμωρία για όσους τολμούν να ρίξουν φως. Από τους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις, την αξιωματική αντιπολίτευση έως τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ και ενδεχομένως άλλων ανεξάρτητων Αρχών στο μέλλον. Ο Μητσοτάκης επιλέγει να διαρρήξει τις σχέσεις της Ν.Δ. με το Κέντρο.

Η απαξίωση των συνταγματολόγων, ακόμα και των μέχρι πρότινος συμμάχων στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, με πιο εμβληματική περίπτωση τον Ευ. Βενιζέλο, φανερώνει ότι για τον πρόεδρο της Ν.Δ. καμία αξία δεν έχουν οι φιλελεύθερες αξίες μπροστά στη δική του επιβίωση και στις μπίζνες. Όσο κι αν ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το θέμα των παρακολουθήσεων έληξε την Παρασκευή, είναι γελασμένοι.

Αντιθέτως, ανοίγει ένας νέος κύκλος αποκαλύψεων και αμείλικτων ερωτημάτων. Καθίσταται ωστόσο ξεκάθαρο. Η χώρα θα ξαναμπεί σε ράγες δημοκρατίας και θεσμικής ομαλότητας μονάχα αν αυτή η κυβέρνηση περάσει στο παρελθόν.

Η προοδευτική αλλαγή, με συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνιστά μονόδρομο. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατηφόρα προς τον αυταρχισμό θα μετατραπεί σε ελεύθερη πτώση.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: